SD-ordförande försvarar misshandelsdömd politiker

Publicerad 2014-06-03

SD-politikern Per-Åke Ringhald i Kumla som i november förra året dömdes till tre månaders fängelse efter misshandlat sin dåvarande fru får domen ändrad av Göta hovrätt till samhällstjänst. Samtidigt försvaras SD-politikern av sin lokala ordförande

Sverigedemokraternas lokalorganisation i Kumla ser trots att Per-Åke Ringhald dömts för misshandel, inget skäl till att agera mot sin partikamrat. Ordförande Majlis Telemo i Sydnärke Kommunförening, menar att förtroendet för politikern är en fråga för Sverigedemokraternas riksorganisation. Hon ifrågasätter även Tingsrättens och Hovrättens dom.

– Han är fortfarande i vår styrelse och i kommunfullmäktige. Jag har inte läst den nya domen, men jag tror att han kommer fortsätta överklaga detta. För domen är inte överensstämmande med sanningen, säger Telemo.

Underkänner du domen?

– Det är mycket som talar för det. Det kan jag säga, men jag är ingen domare och jag kan inte göra något åt en dom. Jag har en personlig åsikt, men jag kommer givetvis att rätta mig efter vad Sverigedemokraterna riks säger.

Det var den 24 mars 2012 som polisen i Kumla fick ett larm från en kvinna som låst in sig på en toalett medan hennes man bultade på dörren och skrek åt henne. Enligt domen slog SD-politikern sig igenom dörren efter larmsamtalet. I badrummet dunkade han kvinnans huvud i handfatet. Enligt kvinnans berättelse ska misshandeln inletts redan tidigare.

Per-Åke Ringhald har hävdat att det var kvinnan som först attackerade honom. Han uppger att han slagit sig in på toaletten, men hävdar att han aldrig slagit kvinnan utan att hon i själva verket råkade slå sitt huvud i dörrposten när han skulle "leda ut henne". Enligt SD-politikern skadade sig kvinnan även i ansiktet när toalettdörren slogs upp. Han menar att han inte slagit eller sparkat kvinnan och hävdar att hon har "lätt för att få blåmärken".

Örebro tingsrätt dömde Ringhald till tre månaders fängelse för att ha dragit, slagit och ryckt i kvinnan och för att dunkat hennes huvud i handfatet.

Domen överklagades och Göta hovrätt menar, liksom tingsrätten att han ska dömas för misshandel, men att det inte finns skäl att döma mannen till fängelse. Istället får mannen villkorlig dom och hundra timmars samhällstjänst.

Expo Idag har sökt den dömde SD-politikern för en kommentar.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA