SD-politiker flyttar – kan ersättas av före detta nazist

Publicerad 2014-01-09

Michael Andersson, Sverigedemokraternas gruppledare i Mölndal lämnar sina uppdrag. Nu kan Reine Wikström som tidigare varit aktiv i Nationaldemokraterna och nazistiska Nordiska rikspartiet bli hans ersättare.

I elva år har Michael Andersson varit ordförande för Sverigedemokraterna i Mölndal. Nu ska han flytta till Kungsbacka och kan på grund av det inte ha kvar sina uppdrag, rapporterar Mölndals-Posten. Den senaste tiden har Andersson varit kritisk till partiledningen och vad han kallar för "karriärister" – sådana som enligt honom "slickar uppåt" för att skaffa sig själva positioner. Han har även kritiserat beslutet att utesluta Sverigedemokraternas starke man i Västra Götaland, Patrik Ehn och Daniel Rondslätt.

Andersson menar att det råder dubbla måttstockar i partiet när det kommer till uteslutningar. Andersson nämner Reine Wikström, som är utesluten ur Sverigedemokraterna, men som kan komma att ersätta honom i kommunfullmäktige . Andersson menar att det är fel av partiet att belasta Wikström "för saker han gjorde för 30 år sedan".

Under 1980-talet var Wikström medlem i det numera nedlagda nazistiska Nordiska rikspartiet, NRP, och senare grundade han Sverigedemokraternas Göteborgsavdelning. År 2001 gick han med i Nationaldemokraterna, men fyra år senare var han tillbaka i Sverigedemokraterna, och blev Mölndals ordförande. Kort efter det uteslöts Wikström efter att han sagt att "NRP inte var så jätterasistiskt".

Nu ser det ut som att Wikström kan komma in i Mölndals kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat. SD har flera ersättare i Mölndals kommunfullmäktige, men två har redan meddelat att de inte är intresserade att sitta i kommunfullmäktige, och en har flyttat från kommunen. Ytterligare en ersättare är på väg att lämna partiet, skriver Mölndals-Posten.

Linus Bylund, pressekreterare för Sverigedemokraterna, säger till Expo Idag att SD arbetar hårt för att de som inte partiet anser hör hemma i SD, inte heller ska få representera partiet.

- Situationen är olycklig. Det är problematiskt att ersätta avhoppare, vilket kan leda till att personer som absolut inte har något med Sverigedemokraterna att göra kommer in på våra mandat. Vilket är något vi arbetar väldigt hårt för att förhindra.

Sverigedemokraterna har förlorat kontrollen över drygt 20 procent av sina mandat. Det sitter minst 60 politiska vildar på partiets mandat. När Expo Idag kartlade Sverigedemokraternas mandat i november förra året hade de även 59 tomma stolar. Totalt fick Sverigedemokraterna 612 kommunala mandat 2010.
Bilan Osman

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA