SD-politiker flyttar – kan ersättas av före detta nazist

Publicerad 2014-01-09

Michael Andersson, Sverigedemokraternas gruppledare i Mölndal lämnar sina uppdrag. Nu kan Reine Wikström som tidigare varit aktiv i Nationaldemokraterna och nazistiska Nordiska rikspartiet bli hans ersättare.

I elva år har Michael Andersson varit ordförande för Sverigedemokraterna i Mölndal. Nu ska han flytta till Kungsbacka och kan på grund av det inte ha kvar sina uppdrag, rapporterar Mölndals-Posten. Den senaste tiden har Andersson varit kritisk till partiledningen och vad han kallar för "karriärister" – sådana som enligt honom "slickar uppåt" för att skaffa sig själva positioner. Han har även kritiserat beslutet att utesluta Sverigedemokraternas starke man i Västra Götaland, Patrik Ehn och Daniel Rondslätt.

Andersson menar att det råder dubbla måttstockar i partiet när det kommer till uteslutningar. Andersson nämner Reine Wikström, som är utesluten ur Sverigedemokraterna, men som kan komma att ersätta honom i kommunfullmäktige . Andersson menar att det är fel av partiet att belasta Wikström "för saker han gjorde för 30 år sedan".

Under 1980-talet var Wikström medlem i det numera nedlagda nazistiska Nordiska rikspartiet, NRP, och senare grundade han Sverigedemokraternas Göteborgsavdelning. År 2001 gick han med i Nationaldemokraterna, men fyra år senare var han tillbaka i Sverigedemokraterna, och blev Mölndals ordförande. Kort efter det uteslöts Wikström efter att han sagt att "NRP inte var så jätterasistiskt".

Nu ser det ut som att Wikström kan komma in i Mölndals kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat. SD har flera ersättare i Mölndals kommunfullmäktige, men två har redan meddelat att de inte är intresserade att sitta i kommunfullmäktige, och en har flyttat från kommunen. Ytterligare en ersättare är på väg att lämna partiet, skriver Mölndals-Posten.

Linus Bylund, pressekreterare för Sverigedemokraterna, säger till Expo Idag att SD arbetar hårt för att de som inte partiet anser hör hemma i SD, inte heller ska få representera partiet.

- Situationen är olycklig. Det är problematiskt att ersätta avhoppare, vilket kan leda till att personer som absolut inte har något med Sverigedemokraterna att göra kommer in på våra mandat. Vilket är något vi arbetar väldigt hårt för att förhindra.

Sverigedemokraterna har förlorat kontrollen över drygt 20 procent av sina mandat. Det sitter minst 60 politiska vildar på partiets mandat. När Expo Idag kartlade Sverigedemokraternas mandat i november förra året hade de även 59 tomma stolar. Totalt fick Sverigedemokraterna 612 kommunala mandat 2010.
Bilan Osman

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro