SD-politiker lämnar efter hån mot Jonas Gardell

Publicerad 2014-01-17

Kjell Hedlund, kontaktperson för Sverigedemokraterna i Kalix har i veckan tvingats lämna sitt uppdrag efter att han har uttalat sig nedsättande om homosexuella och muslimer. Han skrev bland annat att "snyftarna för Islam borde flytta till Bagdad".

Det var på sin facebooksida som Sverigedemokraternas kontaktperson i Kalix och suppleant i Norbottens distriktstyrelse, Kjell Hedlund, uttalade sig rasistiskt och homofobiskt. Hans kommentarer uppmärksammades först av bloggen "Inte rasist, men". Efter avslöjandet fick Hedlund lämna sitt uppdrag som kontaktperson. Carita Elfving, gruppledare för Sverigedemokraterna i Luleå säger till SVT om Hedlund: "Han är ångerfull men sådant här agerande får konsekvenser".

Jeff Ahl, ordförande i distriktet i Norrbotten säger till Norrbottens Kuriren att Hedlund på grund av sina kommentarer inte längre är kontaktperson för Sverigedemokraterna i Kalix. Han säger även att de kommer att ha ett styrelsemöte i början av februari då detta kommer att tas upp, och att det förmodligen kommer att leda till ytterligare konsekvenser.

Norrbottens Kuriren konfronterar Hedlund om bland annat facebookinlägget där Hedlund länkat till en falsk artikel som hävdar att komikern Jonas Gardell är HIV-positiv och där Hedlund kommenterat länken med:

"Är man sugen på andra killars hål i baken så finns det risk att man inte lever länge."

Hedlund säger först till tidningen att att han inte har ett konto på Facebook. Kort därefter ändrar han sig och säger att han har ett facebookkonto, men att han sällan skriver där. Hedlund säger även till Norbottens kuriren att han är ångerfull över den homofobiska kommentaren.

– Det var väldigt dumt gjort, säger Kjell Hedlund.

– Jag har en vän som är homosexuell och jag har bett honom om ursäkt för detta. Man gör sina misstag, fortsätter han.

År 2010 var Kjell det enda namnet på Sverigedemokraternas vallista till kommunfullmäktige i Kalix. Partiet fick dock inte tillräckligt mycket stöd för att väljas in i kommunen. Till Norrbottens kuriren säger Hedlund att han efter höstens val hoppas på en plats i fullmäktige.

Expo Idag har varit i kontakt med Kjell Hedlund som inte vill uttala sig om att han fått lämna sitt uppdrag.
Bilan Osman

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA