SD-politiker lämnar efter hån mot Jonas Gardell

Publicerad 2014-01-17

Kjell Hedlund, kontaktperson för Sverigedemokraterna i Kalix har i veckan tvingats lämna sitt uppdrag efter att han har uttalat sig nedsättande om homosexuella och muslimer. Han skrev bland annat att "snyftarna för Islam borde flytta till Bagdad".

Det var på sin facebooksida som Sverigedemokraternas kontaktperson i Kalix och suppleant i Norbottens distriktstyrelse, Kjell Hedlund, uttalade sig rasistiskt och homofobiskt. Hans kommentarer uppmärksammades först av bloggen "Inte rasist, men". Efter avslöjandet fick Hedlund lämna sitt uppdrag som kontaktperson. Carita Elfving, gruppledare för Sverigedemokraterna i Luleå säger till SVT om Hedlund: "Han är ångerfull men sådant här agerande får konsekvenser".

Jeff Ahl, ordförande i distriktet i Norrbotten säger till Norrbottens Kuriren att Hedlund på grund av sina kommentarer inte längre är kontaktperson för Sverigedemokraterna i Kalix. Han säger även att de kommer att ha ett styrelsemöte i början av februari då detta kommer att tas upp, och att det förmodligen kommer att leda till ytterligare konsekvenser.

Norrbottens Kuriren konfronterar Hedlund om bland annat facebookinlägget där Hedlund länkat till en falsk artikel som hävdar att komikern Jonas Gardell är HIV-positiv och där Hedlund kommenterat länken med:

"Är man sugen på andra killars hål i baken så finns det risk att man inte lever länge."

Hedlund säger först till tidningen att att han inte har ett konto på Facebook. Kort därefter ändrar han sig och säger att han har ett facebookkonto, men att han sällan skriver där. Hedlund säger även till Norbottens kuriren att han är ångerfull över den homofobiska kommentaren.

– Det var väldigt dumt gjort, säger Kjell Hedlund.

– Jag har en vän som är homosexuell och jag har bett honom om ursäkt för detta. Man gör sina misstag, fortsätter han.

År 2010 var Kjell det enda namnet på Sverigedemokraternas vallista till kommunfullmäktige i Kalix. Partiet fick dock inte tillräckligt mycket stöd för att väljas in i kommunen. Till Norrbottens kuriren säger Hedlund att han efter höstens val hoppas på en plats i fullmäktige.

Expo Idag har varit i kontakt med Kjell Hedlund som inte vill uttala sig om att han fått lämna sitt uppdrag.
Bilan Osman

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro