SD-politikerna hatade på nätet - kvar i politiken

Publicerad 2014-11-14

"In med dom i deras moské. Oj, brann moskén upp.", "Ok, att äta griskött över brinnande koraner", "snart strömmar bögar hit från hela världen". Det är några av de anonyma kommentarer som fyra SD-politiker gett uttryck för. Trots att de uppmanats avgå har de tagit plats i olika kommunfullmäktigen.

– Jag sitter kvar i kommunfullmäktige och om du har några ytterligare frågor får du ta det med medlemsutskottet. Jag kommenterar inte mitt personärende, säger Nils Jungenäs (SD) i Solna kommunfullmäktige.

Expressen och Researchgruppen avslöjade inför valet att Jungenäs anonymt på hatsajter påstått att "muslimers handikapp sitter i huvudet" och att "Det måste ju vara ok att äta griskött om det grillats över brinnande koraner. ... eller blir det dubbelfel i stället?".

Efter avslöjandet uppmanades han att avgå av Sverigedemokraterna. Han är en av fyra politiker som trotsat partiet och behållit sina politiska uppdrag.

I Tomelilla valdes Håkan Malmgren (SD) in och han har behållit sitt uppdrag. Malmgren uppmärksammades för att ha på hatsajter hetsat mot romer som han beskrivit som "z-djur". Han skrev även "In med dom i deras moské. Oj, brann moskén upp?".

Inte heller Qin Svantesson i Västerås har följt partiets uppmaning om att lämna kommunfullmäktige. Hon har skrivit homofobiska kommenterar.

"snart strömmar bögar hit från hela världen", skrev hon bland annat.

Ulla-Britt Wennel är ersättare i Vallentuna och uppger till Expo Idag att hon inte bestämt sig för om hon kommer att ta chansen att ta plats i kommunfullmäktige om hon får den.

– Jag gör som Sverigedemokraterna gör med budgeten, jag avvaktar med ett beslut, säger hon till Expo Idag.

På en hatsajt har hon bland annat skrivit.

"Det skulle vara klädsamt om Afrosvenska riksförbundet funderade över hur det kan komma sig att somalier tillsammans med andra nordafrikanska invandrare fått så dåligt rykte!! Kan det möjligtvis bero på att man bl.a. ägnat sig åt rån, våldtäkter o.s.v. Etniska svenskar har kanske tröttnat på att skattepengar går till att underhålla personer som inte vill anpassa sig till det svenska samhället, inte är intresserade av att lära sig svenska eller att arbeta."
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA