carl bildt

Utrikesminister Carl Bildt gick på den utrikespolitiska debatten hårt ut mot Sverigedemokraterna – Ni kommer sitta i EU med småfascister, sade han.

SD pressas på europeiska samarbetspartners

Publicerad 2014-02-19

Sverigedemokraternas representant Julia Kronlid pressades på vilken partigrupp SD ska tillhöra i Europaparlamentet under den utrikespolitiska debatten i riksdagen på onsdagen. "Vi ger i förhand besked om att vi inte kommer att ge något besked om vilka vi ska samarbeta med i Europaparlamentet", sade hon.

– Ni kommer sitta i EU med småfascisterna. Det kommer många svenskar att känna skam för, sa utrikesminister Carl Bildt (M) till Julia Kronlid (SD)

Sverigedemokraternas Julia Kronlid använde stora delar av sitt första anförande till att "tydliggöra" partiets utrikespolitik. Sverigedemokraterna är inte emot internationella samarbeten, men EU:s överstatlighet, menade hon. Kronlid vände sig även mot Carl Bildt som hon hävdade använder "skrämselpropaganda" mot "kritiska röster". Bildt hade tidigare sagt att europafientlighet "går hand i hand med främlingsfientlighet".

Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen vägrat klargöra vilken partigrupp de tänker ingå i om partiet väljs in i Europaparlamentet. Julia Kronlid försökte i sitt anförande att flytta fokus från den frågan och deklarerade att hon inte tänker lämna något besked om eventuella samarbeten.

— Vi tänker inte samarbeta med extremister, antisemiter eller fascister, sa hon.

Fredrik Malm (FP) lyfte fram att Sverigedemokraterna redan ingår i ett europeiskt samarbete och menar att Sverigedemokraterna talar tyst om det.

– Det är inte så uppmärksammat att Sverigedemokraterna har betalat 6 000 euro för att delta i ett europeiskt samarbete där det antisemitiska partiet Front National ingår. Hur har Sverigedemokraterna tänkt göra efter valet, blir det FPÖ, Front National, och Vlaams Belang? Det är väl viktigt att väljarna vet vilka era samarbetspartners är, sa Malm i talarstolen.

Malm syftar på det paneuropeiska partiet European Alliance for Freedom (EAF) som består av företrädare från flera olika partier, bland annat från belgiska Vlaams Belang, österrikiska FPÖ och franska Front National.

Sverigedemokraterna ifrågasattes även av utrikesminister Carl Bildt.

– Ni måste ingå i en partigrupp. Ni kommer sitta med småfascister, sade han.

 urban ahlin Urban Ahlin (S). (Foto Expo)
Även Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin reagerar på att Sverigedemokraterna inte vill berätta vilka de tänkt samarbeta med.

– Det är så enkelt i politik. De som du umgås med och samarbetar med säger vilken politik du står för. Så jag menar att det är naturligt att varje parti redovisar vilken partigrupp man ska vara i, säger Ahlin till Expo Idag.

Julia Kronlid säger till Expo Idag att hon har förståelse för kritiken, men att hon inte kan ge svar.

– Jag kan förstå att de vill ha besked, men jag tror inte vi har några besked, för det är inte bestämt. Vi för förutsättningslösa samtal med andra partier. När vi vet vilka vi ska samarbeta med så kommer vi säga det, säger Kronlid till Expo Idag.

 julia kronlid julia kronlid (SD). (Foto: Expo)
Kent Ekeroth sitter i ett paneuropeiskt parti med Front Nationals partiledare. Front National är också ett parti som ni historiskt samarbetat med. Har ni inte koll på dem?

– Jag kan inte ge besked om det. Det är inte jag som är huvudansvarig för de förhandlingarna. Det är bättre du vänder till presstjänsten eller Kent Ekeroth och frågar. Det förs samtal och vi kommer ge besked när vi vet helt enkelt, säger Kronlid .

Tidigare har Sverigedemokraterna uppgett att de fört samtal med Vlaams Belang, FPÖ och Front National. Partiet har även haft kontakt med Dansk Folkeparti. Expo Idag har tidigare skrivit om Front Nationals och Sverigedemokraternas gemensamma historia.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA