SD stöder schweiziskt nej till EU-invandring

Publicerad 2014-02-11

Folkomröstningen i Schweiz om att begränsa invandringen från EU-länder får stöd av Sverigedemokraterna. Det innebär att partiet sållar sig till skaran av europeiska högerextrema och högerpopulistiska partier som applåderat resultatet.

I söndags hade Schweiz en folkomröstning om begränsa invandringen från EU-länder. Sidan som ville begränsa invandringen vann med en knapp marginal. Nu hyllas folkomröstningen av högerextrema och högerpopulistiska partier runt om i Europa, däribland riksdagspartiet Sverigedemokraterna. Till Svenska dagbladet säger partiledare Jimmie Åkesson att Schweiz är ett föredöme.

- Överhuvudtaget tilltalar mig inslaget av direktdemokrati, men också vi har länge krävt liknande omröstningar om invandringen i Sverige, framför allt på lokal nivå, så det tycker vi är väldigt bra så klart, säger han till SvD.

Han säger även att Sverigedemokraterna under både EU- och riksdagsvalet kommer att driva frågor om att omförhandla EU-medlemskapet och även den fria rörligheten.

– Det är klart att någonstans är det bra att vi kan röra oss fritt över gränserna men det ställer till problem när vi har så olika modeller för arbetsmarknaden. Sverige skulle också må bra av en omförhandling, säger Jimmie Åkesson till SVD.

Jimmie Åkesson är inte ensam om de åsikterna i partiet. Gustav Kasselstrand, förbundsordförande för Sverigedemokratisk ungdom Twittrade om folkomröstningen: "Schweiz visar vägen! Stoppa massinvandringen" och "Schweiz är ett demokratiskt föredöme. Direktdemokrati av schweizisk modell bör införas i Sverige. Då är det slut på många galenskaper", skrev han.

I Schweiz var det landets största parti, SVP, som låg bakom förslaget om begränsa invandringen från EU. Partiet anser att EU-invandrarna tar alla bra jobb och bidrar till högre priser på bostadsmarknaden, samt står för den ökade kriminaliteten. Medan andra anser att invandringen till Schweiz är avgörande för landets framtid. Landets goda ekonomi med en arbetslöshet på 3,2 procent menar många är ett resultat av den arbetskraft som kommit dit.

SVP fick dock igenom sitt förslag med knapp majoritet på 50,32 procent.
Bilan Osman

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro