sdl kamil ryba

Kamil Ryba Swedish Defence Leagues ledare på en counterjihad-manifestation i Stockholm 2012. Nu har han tagit på sig hot mot Göteborgs-Tidningens redaktion. (Foto: Expo)

SDL-ledare åtalas för olaga hot

Publicerad 2014-02-10

Kamil Ryba, ledare för den antimuslimska organisationen Swedish Defence Leauge, åtalas för hot mot GT:s redaktion.

I januari i år anlände ett paket till GT:s redaktion i Göteborg. Polisen utrymde lokalen och närliggande verksamheter eftersom de misstänkte att paketet kunde innehålla något explosivt. Senare visade det sig att det i paketet låg en kniv tillsammans med en koran. Nu åtalas den högerextrema ledaren för olaga hot, och för två fall av brott mot medborgerlig frihet.

Till GT säger åklagaren Ulrika Åberg att det kan vara så att Ryba hade syftet att påverka vad som skrivs i tidningen.

- Mot bakgrund att det riktas mot personer inom GT och Expressen i stort menar jag att det är riktigt att pröva det här, eftersom det framförs med anledning av vad som har publicerats i tidningen. Det kan finnas ett syfte att försöka påverka vad som skrivs i tidningen, säger åklagare Ulrika Åberg.

Ryba medger att han lagt dit paketet men nekar till brott. Vid ett tidigare tillfälle har han förklarat för GT att han gjorde det som en "politisk aktion". För att visa att islam, enligt honom, är en våldsam ideologi.

Rybas försvarsadvokat Anders Kollberg menar att Rybas avsikt inte var att hota, utan att visa sitt missnöje över vissa artiklar i GT.

- Han har inte haft någon brottslig avsikt. Han var kritiskt inställd till vissa artiklar i GT och ville diskutera och protestera mot dem. Men han hade inte för avsikt att hota och framför allt inte att hindra tidningsutgivningen eller journalister att skriva om ämnet, säger Anders Kollberg till GT.


Ryba har även vid ett tidigare tillfälle kommit in till GT:s redaktion och kastat ägg mot redaktionens entréfönster. Enligt vittnen sa han då att han nästa gång kommer tillbaks med en kniv.

Om Kamil Ryba döms för olaga brott mot medborgerlig frihet kan han dömas till fängelse i sex år. Straffet olaga hot kan ge böter eller fängelse i upp till ett år. Om det bedöms att det rör sig grovt hot kan han få fyra år i fängelset.

Den antimuslimska organisationen Swedish Defence League, SDL, grundades 2011 och är en systerorganisation till English Defence League. SDL verkar i huvudsak via sin Facebooksida.
Bilan Osman

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro