sd eu

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg och Peter Lundgren förlorar inflytande i Europaparlamentet efter att deras partigrupp kollapsat. (Foto: Expo)

SD:s EU-grupp kollapsar

Publicerad 2014-10-16

EU-gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa, EFDD, där Sverigedemokraterna ingår kollapsar. Det efter att en lettisk ledamot lämnat gruppen, rapporterar BBC. Sverigedemokraterna uppger att de inte fått uppgifterna bekräftade av EU-gruppen och att det planeras möten under dagen.

Enligt BBC kollapsar EU-gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa efter att den lettiska ledamoten Iveta Grigule från De grönas och böndernas förbund lämnat samarbetet. En grupp i EU måste ha ledamöter från minst sju medlemsländer och utan lettisk representation har EFDD endast sex medlemsländer representerade.

Dagens nyheter skriver att Europaparlamentets talesperson, Jaume Duch, vid lunchtid twittrade om avhoppet och att EFDD upplösts.

För Sverigedemokraterna kommer uppgifterna som en nyhet.

– Vi har inte kunnat få de här uppgifterna bekräftade från EFDD-gruppen. Vi kontaktade EFDD idag och de uppger att det kommer att ske möten med den här lettiska representanten. Jag antar att detta kommer att redas ut under dagen och vi kommer kunna berätta vad som händer, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen till Expo Idag.

Enligt Kinnunen har de inte märkt av några tendenser om att gruppen varit på väg att bryta ihop.

Att ingå i en EU-grupp är viktigt för inflytandet i Europaparlamentet. Det innebär större ekonomiskt stöd, mer talartid och möjligheten att ingå i Kommittéer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA