sd eu

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg och Peter Lundgren förlorar inflytande i Europaparlamentet efter att deras partigrupp kollapsat. (Foto: Expo)

SD:s EU-grupp kollapsar

Publicerad 2014-10-16

EU-gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa, EFDD, där Sverigedemokraterna ingår kollapsar. Det efter att en lettisk ledamot lämnat gruppen, rapporterar BBC. Sverigedemokraterna uppger att de inte fått uppgifterna bekräftade av EU-gruppen och att det planeras möten under dagen.

Enligt BBC kollapsar EU-gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa efter att den lettiska ledamoten Iveta Grigule från De grönas och böndernas förbund lämnat samarbetet. En grupp i EU måste ha ledamöter från minst sju medlemsländer och utan lettisk representation har EFDD endast sex medlemsländer representerade.

Dagens nyheter skriver att Europaparlamentets talesperson, Jaume Duch, vid lunchtid twittrade om avhoppet och att EFDD upplösts.

För Sverigedemokraterna kommer uppgifterna som en nyhet.

– Vi har inte kunnat få de här uppgifterna bekräftade från EFDD-gruppen. Vi kontaktade EFDD idag och de uppger att det kommer att ske möten med den här lettiska representanten. Jag antar att detta kommer att redas ut under dagen och vi kommer kunna berätta vad som händer, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen till Expo Idag.

Enligt Kinnunen har de inte märkt av några tendenser om att gruppen varit på väg att bryta ihop.

Att ingå i en EU-grupp är viktigt för inflytandet i Europaparlamentet. Det innebär större ekonomiskt stöd, mer talartid och möjligheten att ingå i Kommittéer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro