val

Jimmie Åkesson i SVT:s studio möter pressen efter att ha dubblat partiets väljarstöd till riksdagen jämfört med förra valet. (Foto: Hampus Andersson)

SD:s väljarstöd mer än dubblat

Publicerad 2014-09-15

Sverigedemokraterna gör rekordval och har mer än fördubblat antalet röster. Enligt de preliminära röstsiffrorna får Sverigedemokraterna 13 procent. Det innebär att Sverigedemokraterna, om de politiska blocken inte förändras, får en position som vågmästare i riksdagen.

Sverigedemokraterna får, enligt det preliminära valresultatet, 13 procent och är Sveriges tredje största parti. Det är mer än en fördubbling av väljarstödet jämfört med förra valet då partiet fick 5,7 procent. Jimmie Åkesson upprepade flera gånger under kvällen att han förväntar sig att andra partier kommer att tvingas att förhandla med Sverigedemokraterna.

– Enda möjligheten att hålla oss helt utanför är att Löfven och Reinfeldt bildar någon slags gemensam majoritet, det tror jag blir väldigt svårt för dem, sa Jimmie Åkesson på sin valvaka,.

Valresultatet innebär att Sverigedemokraterna totalt kommer få 49 riksdagsmandat, 29 mandat fler än vid förra mandatperioden.

Sveriges största parti blir Socialdemokraterna som får 31,1 procent av rösterna. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lovade att inte inleda något som helst samarbete med Sverigedemokraterna. Moderaterna gick tillbaka med 6,1 procent jämfört med förra valet och har 23,2 procent. På valkvällen meddelade Fredrik Reinfeldt att han kommer att lämna in sin avskedsansökan som partiledare under morgondagen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro