val

Jimmie Åkesson i SVT:s studio möter pressen efter att ha dubblat partiets väljarstöd till riksdagen jämfört med förra valet. (Foto: Hampus Andersson)

SD:s väljarstöd mer än dubblat

Publicerad 2014-09-15

Sverigedemokraterna gör rekordval och har mer än fördubblat antalet röster. Enligt de preliminära röstsiffrorna får Sverigedemokraterna 13 procent. Det innebär att Sverigedemokraterna, om de politiska blocken inte förändras, får en position som vågmästare i riksdagen.

Sverigedemokraterna får, enligt det preliminära valresultatet, 13 procent och är Sveriges tredje största parti. Det är mer än en fördubbling av väljarstödet jämfört med förra valet då partiet fick 5,7 procent. Jimmie Åkesson upprepade flera gånger under kvällen att han förväntar sig att andra partier kommer att tvingas att förhandla med Sverigedemokraterna.

– Enda möjligheten att hålla oss helt utanför är att Löfven och Reinfeldt bildar någon slags gemensam majoritet, det tror jag blir väldigt svårt för dem, sa Jimmie Åkesson på sin valvaka,.

Valresultatet innebär att Sverigedemokraterna totalt kommer få 49 riksdagsmandat, 29 mandat fler än vid förra mandatperioden.

Sveriges största parti blir Socialdemokraterna som får 31,1 procent av rösterna. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lovade att inte inleda något som helst samarbete med Sverigedemokraterna. Moderaterna gick tillbaka med 6,1 procent jämfört med förra valet och har 23,2 procent. På valkvällen meddelade Fredrik Reinfeldt att han kommer att lämna in sin avskedsansökan som partiledare under morgondagen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA