val

Jimmie Åkesson i SVT:s studio möter pressen efter att ha dubblat partiets väljarstöd till riksdagen jämfört med förra valet. (Foto: Hampus Andersson)

SD:s väljarstöd mer än dubblerat

Publicerad 2014-09-15

Sverigedemokraterna gör rekordval och har mer än fördubblat antalet röster. Enligt de preliminära röstsiffrorna får Sverigedemokraterna 13 procent. Det innebär att Sverigedemokraterna, om de politiska blocken inte förändras, får en position som vågmästare i riksdagen.

Sverigedemokraterna får, enligt det preliminära valresultatet, 13 procent och är Sveriges tredje största parti. Det är mer än en fördubbling av väljarstödet jämfört med förra valet då partiet fick 5,7 procent. Jimmie Åkesson upprepade flera gånger under kvällen att han förväntar sig att andra partier kommer att tvingas att förhandla med Sverigedemokraterna.

– Enda möjligheten att hålla oss helt utanför är att Löfven och Reinfeldt bildar någon slags gemensam majoritet, det tror jag blir väldigt svårt för dem, sa Jimmie Åkesson på sin valvaka,.

Valresultatet innebär att Sverigedemokraterna totalt kommer få 49 riksdagsmandat, 29 mandat fler än vid förra mandatperioden.

Sveriges största parti blir Socialdemokraterna som får 31,1 procent av rösterna. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lovade att inte inleda något som helst samarbete med Sverigedemokraterna. Moderaterna gick tillbaka med 6,1 procent jämfört med förra valet och har 23,2 procent. På valkvällen meddelade Fredrik Reinfeldt att han kommer att lämna in sin avskedsansökan som partiledare under morgondagen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro