sdpol william hahne

Sverigedemkoratisk ungdoms vice ordförande William Hahne misslyckades med sitt försök att kuppa Föreningen Nordens ungdomsförbunds stockholmsavdelning. (Foto Expo)

SDU:s kuppförsök misslyckades

Publicerad 2014-02-02

Minst 150 medlemmar stoppade Sverigedemokratisk ungdoms försök att kuppa Föreningen Nordens Ungdomsförbund, FNUF:s, stockholmsavdelning. Planerna på ett kuppförsök hade formulerats i en text från SDU:s vice ordförande William Hahne.

"Vi har alltså en mycket god möjlighet att helt enkelt kuppa hela föreningen, ta kontroll över hundratusentals kronor, heltidsanställningar, lokaler och dylikt", skrev William Hahne till SDU:s medlemmar på lördagskvällen. Det partipolitiskt oberoende förbundet FNUF:s resurser skulle ge SDU en plattform med deras lokaler och heltidsanställningar menade Hahne – Nu hävdar han att han misstolkats av medier.

William Hahnes uppmaning kom till Förbundets Nordens ungdomsförbunds kännedom på lördagskvällen. De lyckades mobilisera och få nya medlemmar för att förhindra SDU från att kuppa föreningen. På årsmötet dök 150 medlemmar upp, såväl nya som gamla. Några från SDU sågs inte till. William Hahne gick ut på Facebook och kommenterade kuppförsöket. Hahne menar att medier vinklat hans intentioner fel.

"Tyvärr sattes det igång ett medialt drev mot oss där det framstått som vi enbart velat ta över organisationen av ekonomiska skäl – Det stämmer alltså inte. Huvudsyftet har alltid varit att väcka liv i organisationen som idag är en hopplöst slumrande pappersförening".

Föreningen Nordens ungdomsförbund var tydliga på sitt årsmöte. Sverigedemokratisk ungdom är inte välkomna.

– När vi pratar om Norden pratar vi om mångfald, medan SDU pratar om enfald, sa Emelie Weski, ordförande i Föreningen Nordens ungdomsförbunds Stockholmsavdelning. Hon sade även att hon blir lycklig över att se alla de som samlats för att stoppa SDU från att ta över föreningen.

Sverigedemokraterna har inte kommenterat William Hahnes kuppförsök. William Hahne är nummer två på den lista över ungdomsförbundets riksdagskandidater som de lämnat till Sverigedemokraterna. Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand har inte heller han kommenterat händelsen.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro