sdpol william hahne

Sverigedemkoratisk ungdoms vice ordförande William Hahne misslyckades med sitt försök att kuppa Föreningen Nordens ungdomsförbunds stockholmsavdelning. (Foto Expo)

SDU:s kuppförsök misslyckades

Publicerad 2014-02-02

Minst 150 medlemmar stoppade Sverigedemokratisk ungdoms försök att kuppa Föreningen Nordens Ungdomsförbund, FNUF:s, stockholmsavdelning. Planerna på ett kuppförsök hade formulerats i en text från SDU:s vice ordförande William Hahne.

"Vi har alltså en mycket god möjlighet att helt enkelt kuppa hela föreningen, ta kontroll över hundratusentals kronor, heltidsanställningar, lokaler och dylikt", skrev William Hahne till SDU:s medlemmar på lördagskvällen. Det partipolitiskt oberoende förbundet FNUF:s resurser skulle ge SDU en plattform med deras lokaler och heltidsanställningar menade Hahne – Nu hävdar han att han misstolkats av medier.

William Hahnes uppmaning kom till Förbundets Nordens ungdomsförbunds kännedom på lördagskvällen. De lyckades mobilisera och få nya medlemmar för att förhindra SDU från att kuppa föreningen. På årsmötet dök 150 medlemmar upp, såväl nya som gamla. Några från SDU sågs inte till. William Hahne gick ut på Facebook och kommenterade kuppförsöket. Hahne menar att medier vinklat hans intentioner fel.

"Tyvärr sattes det igång ett medialt drev mot oss där det framstått som vi enbart velat ta över organisationen av ekonomiska skäl – Det stämmer alltså inte. Huvudsyftet har alltid varit att väcka liv i organisationen som idag är en hopplöst slumrande pappersförening".

Föreningen Nordens ungdomsförbund var tydliga på sitt årsmöte. Sverigedemokratisk ungdom är inte välkomna.

– När vi pratar om Norden pratar vi om mångfald, medan SDU pratar om enfald, sa Emelie Weski, ordförande i Föreningen Nordens ungdomsförbunds Stockholmsavdelning. Hon sade även att hon blir lycklig över att se alla de som samlats för att stoppa SDU från att ta över föreningen.

Sverigedemokraterna har inte kommenterat William Hahnes kuppförsök. William Hahne är nummer två på den lista över ungdomsförbundets riksdagskandidater som de lämnat till Sverigedemokraterna. Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand har inte heller han kommenterat händelsen.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA