bjorn soder

Sverigedemokraternas partisekreterare kallar en islamolog som uttalat sig i medier för en "propagandist". (Foto: Expo)

Söder om kritiken mot SD: "Propaganda för islam"

Publicerad 2014-01-10

Sverigedemokrater har fått kritik från flera islamologer efter att ställt sig bakom påståenden om att "muslimer har rätt att våldta otrogna". Partisekreterare Björn Söder kallar nu en islamolog som uttalat sig för en "propagandist för islam och islams utbredning i Sverige". – SD bygger upp en skräckmyt, säger islamologen Jan Hjärpe.

"Jan Hjärpe är överhuvudtaget ingen seriös expert på islam. Han är i själva verket propagandist för islam och islams utbredning i Sverige. Trots det – eller kanske just därför- använder svenska medier honom som en islamexpert. Nu senast igår när han fick kommentera några SD:ares påstådda uttalanden om Islam och våldtäkter.", skrev Björn Söder på torsdagen på sin Facebook.

Jan Hjärpe tillbakavisar Björn Söders anklagelser.

– Jag är ju sekulär religionshistoriker, men det hör till deras propaganda att köra med sådant här. Man tar inte upp saken utan försöker misstänkliggöra motståndare istället. Det Söder framför är myten om att det sker en islamisering i Sverige. SD bygger upp en skräckmyt och att folk ska tvingas in i islam i Sverige och det är del av de antimuslimska konspirationsteorier som sprids, säger Hjärpe till Expo Idag.

Jan Hjärpe har tidigare i medier bland annat avfärdat Sverigedemokraternas ordförande i Karlskronas påstående på Facebook att "Det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära". Hjärpe har även kritiserat stabschefen Linus Bylunds påståenden om att kvinnor straffats med våldtäkt av shariadomstolar. Linus Bylund har inte kunnat ge något exempel på sitt påstående utan har hänvisat till Google.

Efter att Sverigedemokraternas ordförande i Karlskrona Michael Hess uppmärksammats för att sprida antimuslimska myter och påstått att muslimer har rätt att våldta har flera SD-toppar gett sig in i debatten och visat honom sitt stöd.

– Det finns inget jag anser vara fel i hans inlägg, säger riksdagsledamoten Richard Jomshof till TT.

Tidigare har Björn Söder sagt att han själv inte skulle ha formulerat sig som Michael Hess gjort, men att "man ska också vara försiktig över att skönmåla islam och det som följer i islams kölvatten".

Även Sverigedemokraternas distriktsordförande i Blekinge Ola Svensson har ryckt ut till Michael Hess försvar och hävdat att det finns belägg för hans påståenden.

Michael Hess och Linus Bylund har polisanmälts för hets mot folkgrupp.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro