Somalisk förening utsatt för nazistisk skadegörelse

Publicerad 2014-01-20

Det var under torsdagseftermiddagen som medlemmar från den somaliska föreningen möttes av en vandaliserad lokal. Någon eller några hade brutit sig in och sprayat hakkors på väggarna, borden och dörrarna. Händelsen har rubricerats som skadegörelse, olaga intrång och hets mot folkgrupp.

Till P4 Skaraborg säger David Herngren, utredningsbefäl i Falköping att händelsen tas på största allvar.

Falköpings tidning har pratat med Ibrahim Muhumed, som är ordförande för den somaliska föreningen. Han berättar om den oro som finns hos somalier i Falköping,

- Kvinnor och barn är mycket rädda nu. Vi tror att det är en rasistgrupp som ligger bakom. De hatar oss och vill inte att vi ska vara i Falköping. Därför ber vi alla andra Falköpingsbor att hjälpa oss, vi vet att det är en liten grupp.

Ingen har hittills gripits för dådet och polisens tekniker undersöker för närvarande platsen. Men inga spår har gått att säkra.

Den senaste tidens har skadegörelser i form av nazistklotter uppmärksammats på flera platser i Sverige. Förra veckan greps tre personer misstänkta för skadegörelse efter att de på en skolbyggnad i Kärrtorp sprejat propaganda för nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen och "gatan tillhör oss". Och under helgen attackerade nazister KaféT och turteatern i Kärrtorp, vilket ledde till ännu en anmälan gällande krossade rutor och nazistklotter.
Bilan Osman

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro