Stödmanifestation för kvinnor som drabbats av SD:s kvinnohat

Publicerad 2014-09-02

Tillsammansrörelsen anordnar en stödmanifestation i Landskrona på onsdag i solidaritet med kvinnor som drabbats av hat och hot. Det efter att en kvinna som i en sång kritiserat Sverigedemokraterna utsatts för grova rasistiska och sexistiska kränkningar.

– Vi kommer att gå från stadsbiblioteket i Landskrona och ned mot torget vid rådhuset. Under den här gången så delar vi ut utklippta hjärtan, säger Tobias Lohse i Tillsammans Eslöv.

Det var på en Facebookgrupp till stöd för Sverigedemokraterna som hatet började flöda mot en kvinna efter att de uppmärksammat att hon sjungit en sång med kritik mot Sverigedemokraternas politik som hon lagt upp på Youtube.

Inte rasist, men har publicerat utdrag från inlägg som skrivits i Facebookgruppen. Det handlar om grovt sexistiska och rasistiska kommentarer. En av de grövsta kommentarerna där en person önskade att kvinnan skulle våldtas gillademarkerades av Sverigedemokraternas vice ordförande i Ale Lennie Kjellman.

Kjellman gillademarkerade även inlägg där kvinnan beskrevs som en "vänstersubba". I gruppen framfördes också direkta hot. "Skall söka upp denna sjuka människa och ge vad hon tål."

Med anledning av hoten och hatet arrangerar Tillsammansrörelsen en stödmanifestation "Nu är det nog – Stoppa SD:s kvinnohat".

– Vi måste ställa upp för henne och andra som utsatts för denna vidriga rasism och visa att vi är många som stöttar de som utsätt. Det är så Tillsammansrörelsen fungerar. Vi sluter upp och ger varandra stöd mot de som inte förstår att man inte ska hota folk. Det är fruktansvärt att sådant här händer och vi måste lyfta upp det, säger Tobias Lohse.

Lohse lägger ett tungt ansvar på Sverigedemokraterna för de många kvinnor som utsatts för hot och sexism efter att de kritiserat Sverigedemokraterna.

– De har självklart ett ansvar. Deras politiska idé får igång det här hatet och det är folk inom partiet som varit med att bygga upp hoten i det senaste fallet mot sångerskan, säger han.

Manifestationen i Landskrona inleds 18:30 vid stadsbiblioteket i Landskrona.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro