Stora manifestationer mot nazism

Publicerad 2014-03-17

Runt om i landet har det under helgen hållits demonstrationer mot nazism och rasism. Demonstrationerna var en reaktion på knivdåden i Malmö som flera personer kopplade till nazistiska Svenskarnas parti misstänks för.

Flera personer misshandlades svårt efter en manifestation mot mäns våld mot kvinnor på Möllevångstorget i Malmö för två veckor sedan. Flera personer kopplade till nazistiska svenskarnas parti är misstänkta för mordförsök efter attacken. Två har häktats, en 27-åring och en 24-åring. Åtminstone 27-åringen har ett långt förflutet i vit makt-miljön och Svenskarnas parti. Ytterligare en 20-åring och en 30-åring som är aktiva i nazistpartiet är misstänkta för attacken.

Den senaste tiden har protester mot nazisters våld pågått runt om i landet.

I söndags fylldes Malmös gator. Polisen uppskattade att 10 000 personer deltog i den stora demonstrationen mot nazism. Bakom arrangemanget stod gruppen "Skåne mot rasism". Enligt Expressen ska det från scenen på Möllegångstorget ha lästs upp meddelanden från två av de skadade:

"Jag blev knivstucken i axel, mage och rygg. Men det blir lättare för mig att komma över traumat när jag vet att jag inte står ensam. Tillsammans är vi starka"

"Jag blev stucken i ryggen av en nazist och fick ena lungan punkterad. Jag har precis kommit hem från sjukhuset och andas tungt. Men jag lever och är inte rädd. Jag är stolt över ett se den rörelse som försvarar mig".

På medborgarplatsen i Stockholm samlades tusentals människor i lördags, även de för att protestera mot nazismen. Ung vänster i Stockholm var en av medarrangörerna. Dagen efter hölls ännu en demonstration i Stockholm, fast den här gången på Norrmalmstorget. Bland talarna fanns Mona Sahlin, Birgitta Ohlsson och Dilsa Demirbag-sten. Även i Göteborg samlades människor för att protestera mot nazism.
Bilan Osman

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro