svp genre demo

Nazistiska Svenskarnas parti skickade i helgen aktivister för att demonstrera med Gyllene Gryning i Grekland. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (Foto Expo)

Svenska nazister i protester med Gyllene gryning

Publicerad 2014-02-04

Nazistiska Svenskarnas parti har skickat aktivister till Grekland för att visa sitt stöd till Gyllene gryning. Det grekiska partiet utreds för att vara en brottslig organisation och dess ledare sitter häktad.

Företrädare från nazistiska Svenskarnas parti och Daniel Carlsen, partiledare för systerpartiet Danskernes Parti deltog i lördags på det grekiska nazistpartiet Gyllene grynings demonstration i Aten. Till det grekiska nazistpartiet överlämnades ett brev undertecknat av Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson.

I brevet adresserat till Gyllene grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos, uttrycker Jacobsson sin beundran.

"Jag skickar detta brev för att uttrycka min tacksamhet till din kamp", skriver han. Jacobsson lyfter fram att Gyllene gryning visat att "nationalister" är redo att slås mot de "globala makter som hotar de europeiska folken".

Stefan Jacobsson skriver även att aktivister från Svenskarnas parti deltar på Gyllene grynings manifestation för att bygga relationer och avslutar brevet med att bjuda in Nikolaos Michaloliakos till Sverige.

Svenskarnas parti har flera gånger tidigare uttryckt sitt stöd till Gyllene gryning. I september förra året protesterade aktivister från Svenskarnas parti utanför den grekiska ambassaden i Stockholm mot att företrädare i Gyllene gryning häktats.

Gyllene gryning tog sig in i parlamentet i maj 2012. En rättsprocess har inletts mot partiet och allt statligt stöd i form av partibidrag har dragits in. Gyllene gryning har kopplats till en rad våldsdåd och även mord.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro