svp genre demo

Nazistiska Svenskarnas parti skickade i helgen aktivister för att demonstrera med Gyllene Gryning i Grekland. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (Foto Expo)

Svenska nazister i protester med Gyllene gryning

Publicerad 2014-02-04

Nazistiska Svenskarnas parti har skickat aktivister till Grekland för att visa sitt stöd till Gyllene gryning. Det grekiska partiet utreds för att vara en brottslig organisation och dess ledare sitter häktad.

Företrädare från nazistiska Svenskarnas parti och Daniel Carlsen, partiledare för systerpartiet Danskernes Parti deltog i lördags på det grekiska nazistpartiet Gyllene grynings demonstration i Aten. Till det grekiska nazistpartiet överlämnades ett brev undertecknat av Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson.

I brevet adresserat till Gyllene grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos, uttrycker Jacobsson sin beundran.

"Jag skickar detta brev för att uttrycka min tacksamhet till din kamp", skriver han. Jacobsson lyfter fram att Gyllene gryning visat att "nationalister" är redo att slås mot de "globala makter som hotar de europeiska folken".

Stefan Jacobsson skriver även att aktivister från Svenskarnas parti deltar på Gyllene grynings manifestation för att bygga relationer och avslutar brevet med att bjuda in Nikolaos Michaloliakos till Sverige.

Svenskarnas parti har flera gånger tidigare uttryckt sitt stöd till Gyllene gryning. I september förra året protesterade aktivister från Svenskarnas parti utanför den grekiska ambassaden i Stockholm mot att företrädare i Gyllene gryning häktats.

Gyllene gryning tog sig in i parlamentet i maj 2012. En rättsprocess har inletts mot partiet och allt statligt stöd i form av partibidrag har dragits in. Gyllene gryning har kopplats till en rad våldsdåd och även mord.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA