svp dan eriksson

Dan Eriksson var nazistiska Svenskarnas partis representant på ett möte med flera högerextrema partier i Tyskland. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

Svenska nazister på Europakonferens i Tyskland

Publicerad 2014-03-24

Nazistiska Svenskarnas parti och Nordisk ungdom deltog i en Europakongress som tyska NPD:s ungdomsförbund Junge Nationaldemokraten i lördags ordnade i närheten av Leipzig. Siktet var inställt på Europavalet i maj, då "nationella partier ska stå skuldra vid skuldra".

Utanför möteslokalen, ett hotell i traditionell korsvirkesstil i den lilla orten Kirchheim, demonstrerade motståndare och AntiFa-aktivister. Inne på mötet deltog några dussin kortklippta högerextremister från olika länder och lika många lokala nationalister, rapporterade Die Zeit på nätet.

NPD:s andranamn på sin europalista Olaf Rose talade förväntat först om genusattacken mot manligheten och invandrarhotet mot västerlandet men övergick till att förkunna att vi alla är övertygade européer.

På listan över inbjudna extremgrupper fanns förutom Nordisk ungdom och Svenskarnas parti också British national party, vars ledare Nick Griffin också var talare, nazistiska Gyllene gryning från Grekland (som trots inbjudan inte dök upp), italienska Blocco studentesco, Identitäre Bewegung Deutschland, NSV! från Flandern, nazistiska Danskernes parti, Europäische Aktion (grundad i Schweiz), tjeckiska Delnicka mladez och schweiziska PNOS.

Från Nordisk ungdom deltog Fredrik Hagberg som nyligen hängde med nationalisterna i Ukraina.

Det här är med få undantag små främlingsfientliga grupper i varje land. Men det är en del av dessa som kan bilda en andra högerextrem partigrupp i Europaparlamentet, till höger om den som franska Front National och Geert Wilders holländska PVV utgör kärnan i. Tyska NPD hoppas på att få in två företrädare, eftersom partiet väntas få 1-2 procent i valet, minimispärren är borttagen och Tyskland har 96 mandat att tillsätta.

– Med NPD får jag ihop åtta partier, sade BNP:s Nick Griffin till Zeit on line. Men i den räkningen ingår Gyllene gryning, vars framtid som parti är osäker och som inte heller deltog i konferensen.

– Vilka partier är för extrema, vilka är acceptabla? Griffin svarade själv på sin fråga: Om tyskar har valt in ett parti är parlamentet är det ett acceptabelt parti för oss.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro