Tre nazister misstänkta för mordförsök

Publicerad 2014-08-19

Tre personer från nazistiska Svenska motståndsrörelsen misstänks för knivattacken mot Fidel Ogu i december förra året.

Fidel Ogu knivhöggs i magen den 7 december efter att han stoppats av en grupp på fyra personer. När SVT:s Uppdrag Granskning tog upp händelsen i april var utredningen om överfallet nedlagd. SVT kunde, genom övervakningsbilder från tunnelbanan, koppla tre av Svenska motståndsrörelsens aktivister till överfallet.

Efter Uppdrag Gransknings reportage öppnade polisen återigen utredningen kring knivattacken och i måndags greps tre personer, en 18-åring och två 23-åringar. De misstänks för mordförsök. Polisen ska ha haft koll på SMR-aktivisterna under en tid.

– Det är rätt att vi har gripit tre personer som är misstänkta för det här. Gripandet gick lugnt till, säger Jesper Rundeberg, kriminalkommissarie vid Söderortspolisen i Stockholm till Metro.

De misstänkta aktivisterna deltog i attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp någon vecka efter knivdådet.

Senast på torsdag klockan 12 ska åklagaren ha lämnat in en häktningsframställan till tingsrätten.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro