Tusentals protesterade mot nazister i Stockholm

Publicerad 2014-08-30

Nazistiska Svenskarnas parti avslutade sin valturné med en demonstration i Stockholm. Samtidigt hade många tusen samlats för att protestera mot nazismen. Dagen avlöpte förhållandevis lugnt men det förekom även oroligheter.

Ledande företrädare i Svenskarnas parti har den senaste veckan hållit torgmöten runt om i Sverige. I Malmö blev det våldsamt, med flera gripna och skadade i samband med stora motdemonstrationer. I andra städer såg det annorlunda ut. I Halmstad hölls en picknick för sammanhållning och i Karlskrona möttes nazisterna av personer som vände dem ryggen.

I Stockholm, där Svenskarnas parti höll en demonstration på lördagen för att avsluta sin valturné, samlades uppemot 150 nazister på Gustav Adolfs torg. Motdemonstrationen på Kungsträdgården var desto större med tusentals deltagare. Polisen genomförde en massiv insats för att hålla grupperna isär.

Strax efter klockan två inledde Svenskarnas parti sina tal. Vice partiledare Anders Ärleskog uppehöll sig till "banksystemet" under en stor del av sitt tal. Kritiken mot "storfinansen", som de kallar det, hade en antisemitisk underton.

"Storfinansen skuldsätter de produktiva folken", hävdade Ärleskog.

På demonstrationen syntes också plakat med partiets kampanj "pengarna till folket" där bankväsendet illustrerats med Davidsstjärnor. Föreställningen om att judar leder en konspiration och bland annat kontrollerar ekonomin och splittrar "folken" är en central del i den rasideologiska och antisemitiska propagandan.

Partiledaren Stefan Jacobsson höll ett längre tal, med liknade retorik som Ärleskog innan nazisterna ställde upp på led. De marscherade till Skeppsholmen och tillbaka igen, skanderande sina ramsor. För varje tvärgata som nazisterna passerade hördes de många antinazisternas avsky. "Sverige åt alla" och "Inga nazister på våra gator" ljöd från stockholmare i alla åldrar. Det blev delvis oroligt mellan polis och motdemonstranter då det bland annat tändes bengaler och slängdes knallskott. Ett par poliser ska ha skadats lindrigt. Enligt uppgifter från TT har ett 15-tal moddemonstranter omhändertagits för brott mot maskeringslagen. En person har gripits för förberedelse till misshandel.

Tidigare på dagen stormade polisen kulturhuset Cyklopen i Högdalen. De ska även ha genomfört insatser i Skarpnäck. Polisens presstalesman Lars Byström uppger att de beslagtagit en kniv och kartor.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA