Tusentals protesterade mot nazister i Stockholm

Publicerad 2014-08-30

Nazistiska Svenskarnas parti avslutade sin valturné med en demonstration i Stockholm. Samtidigt hade många tusen samlats för att protestera mot nazismen. Dagen avlöpte förhållandevis lugnt men det förekom även oroligheter.

Ledande företrädare i Svenskarnas parti har den senaste veckan hållit torgmöten runt om i Sverige. I Malmö blev det våldsamt, med flera gripna och skadade i samband med stora motdemonstrationer. I andra städer såg det annorlunda ut. I Halmstad hölls en picknick för sammanhållning och i Karlskrona möttes nazisterna av personer som vände dem ryggen.

I Stockholm, där Svenskarnas parti höll en demonstration på lördagen för att avsluta sin valturné, samlades uppemot 150 nazister på Gustav Adolfs torg. Motdemonstrationen på Kungsträdgården var desto större med tusentals deltagare. Polisen genomförde en massiv insats för att hålla grupperna isär.

Strax efter klockan två inledde Svenskarnas parti sina tal. Vice partiledare Anders Ärleskog uppehöll sig till "banksystemet" under en stor del av sitt tal. Kritiken mot "storfinansen", som de kallar det, hade en antisemitisk underton.

"Storfinansen skuldsätter de produktiva folken", hävdade Ärleskog.

På demonstrationen syntes också plakat med partiets kampanj "pengarna till folket" där bankväsendet illustrerats med Davidsstjärnor. Föreställningen om att judar leder en konspiration och bland annat kontrollerar ekonomin och splittrar "folken" är en central del i den rasideologiska och antisemitiska propagandan.

Partiledaren Stefan Jacobsson höll ett längre tal, med liknade retorik som Ärleskog innan nazisterna ställde upp på led. De marscherade till Skeppsholmen och tillbaka igen, skanderande sina ramsor. För varje tvärgata som nazisterna passerade hördes de många antinazisternas avsky. "Sverige åt alla" och "Inga nazister på våra gator" ljöd från stockholmare i alla åldrar. Det blev delvis oroligt mellan polis och motdemonstranter då det bland annat tändes bengaler och slängdes knallskott. Ett par poliser ska ha skadats lindrigt. Enligt uppgifter från TT har ett 15-tal moddemonstranter omhändertagits för brott mot maskeringslagen. En person har gripits för förberedelse till misshandel.

Tidigare på dagen stormade polisen kulturhuset Cyklopen i Högdalen. De ska även ha genomfört insatser i Skarpnäck. Polisens presstalesman Lars Byström uppger att de beslagtagit en kniv och kartor.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro