Tustentals i antimuslimska protester i Dresden

Publicerad 2014-12-10

De senaste månaderna har antimuslimska protester hållits varje måndag i Dresden. Demonstranterna säger sig protestera mot "islamisering". Protesterna har växt och på måndagen samlades 10 000 personer. Förra veckan blockerades en marsch på 7 500 personer av motdemonstranter.

Parrollen för demonstrationerna i Dresden är "Patriotiska européer mot islamiseringen av väst" På tyska förkortat till Pegida. Den man som tagit initiativ till manifestationerna, Lutz Bachmann, säger att han har en "nolltolerans mot kriminella invandrare". Själv är han dömd för flera brott, bland annat droghandel och inbrott, rapporterar the Telegraph.

Första gången Bachman kallade till en manifestation, för åtta veckor sedan, slöt endast ett par hundra personer upp. Förra veckan var det närmare 7 500 demonstranter som skanderade slogans som "Wir sind das volk" (Vi är folket). Det är samma slogan som för 25 år sedan hördes i protester mot det kommunistiska styret i Östtyskland. Marschen blockerades av motdemonstranter. På måndagen slöt runt 10 000 upp, men även 9 000 motdemonstranter.

Arrangörerna till de antimuslimska protesterna säger sig vilja bevara den "judeo kristna kulturen i väst" och de framhåller att de är fredliga och menar att de protesterar mot islamistisk extremism och "missbruk av asylsystemet".

Även på andra platser i Tyskland som Berlin och Düsseldorf hölls på måndagen mindre antimuslimska protester. Där var dock motdemonstranterna fler än vad de antimuslimska protesterna lyckades samla.

Pegida har fått stöd av tyska nazister och andra högerextrema grupper, kritiker har även lyft fram att nazister har deltagit på manifestationerna, rapporterar The Telegraph.

Tidigare har våldsamma antimuslimska demonstrationer genomförts i Köln av tyska fotbollshuliganer och högerextremister.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA