hooligans salafisten

Under parollen "huliganer mot salafister" samlades hundratals huliganer och bland dem nazister vid centralstationen i Dortmund den 28 september i år. (Foto: Roland Geisheimer/attenzione)

Tyska fotbollshuliganer i antimuslimsk allians

Publicerad 2014-10-21

Rivaliserande tyska fotbollshuliganer har gått samman mot en ny gemensam fiende - salafister. Uppbackade av högerextremister har de under den senaste tiden tagit steget från nätet till gatorna.

Det började som en Facebookgrupp. Under namnet Hooligans gegen Salafisten, Ho.Ge.Sa, har tyska fotbollshuliganer från rivalisernande klubbar under de senaste månaderna skrivit och delat aggressiva budskap mot salafister och islam. Trots att Facebookgruppen flera gånger blockerats har den gång på gång dykt igen, med samma hårdföra budskap riktat mot salafismen, en konservativ sunnimuslimsk gren som bland andra Isis säger sig vara anhängare av.

Den 28 september tog gruppen steget från nätet ut på gatorna, då runt 300 personer samlades i en demonstration i Dortmund. I helgen, den 26 oktober, planeras en ny demonstration i Köln.

Ho.Ge.Sa beskriver sig som motståndare till salafism och den globala kampen för en islamisk stat. Organisationen har växt fram i kölvattnet av Isis härjningar, som väckt bestörtning inte minst bland Tysklands stora kurdiska minoritet.

Ho.Ge.Sa, vars medlemmar vanligtvis drabbar samman i våldsamma slagsmål mellan olika rivaliserande fotbollsfirmor samlas bakom en retorik byggd på tysk patriotism, med slogans som "Unsere Fahne, Unsere Land, Mazimaler Widerstand", ungefär "Vår fana, vårt land, maximalt motstånd." Samtidigt markerar organisationen på sin Facebookgrupp mot nazistiskt symbolspråk.

Olaf Sundermeyer, journalist och författare specialiserad på bland annat högerextremism, menar i en intervju i tyska tidningen Deutsche Welle, att den senaste tidens upptrissade stämning kring Isis våld har gett huliganer och högerextremister en möjlighet att sprida sin islamofobi, maskerad som kritik mot salafister.

Även den etablerade tyska antirasistiska organisationen Netz Gegen Nazis, konstaterar att den nya alliansen av huliganer inte bara handlar om kritik mot salafism, utan att de samtidigt sprider ett islamofobiskt budskap.

Kopplingar till extremhögern är tydliga. Ho.Ge.Sa har backats upp av Dominik Roeseler, lokal företrädare i Möchengladbach för det antimuslimska partiet PRO NRW. Roeseler höll tal under manifestationen i Dortmund, där också flera ökända lokala nazister deltog, enligt den lokala bloggen Nordstadtblogger.

Inför den kommande demonstrationen i Köln har Ho.Ge.Sa meddelat att Roeseler lämnar sina uppdrag i organisationen. Ho.Ge.Sa tackar i ett meddelande på sin Facebooksida för stödet från Roeseler men framhäver att organisationen är och ska förbli partipolitiskt obunden.
Daniel Poohl

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA