V planerar markering mot SD-talman

Publicerad 2014-09-29

På måndagen väntas Sverigedemokraterna få posten som andre vice talmannen i riksdagen. Vänsterpartiet har meddelat att de tänker markera mot utnämningen genom att begära sluten omröstning.

– Vi vill ge alla riksdagsledamöter, som så önskar, möjligheten att rösta blankt och därigenom visa att man inte ger sitt direkta stöd till Sverigedemokraternas kandidat till valman, säger Hans Linde, Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen till Sveriges Radio.

Riksdagen samlas klockan 11 på måndagen för att bland annat välja talman. I Sverige har det varit praxis att det tredje största partiet får andre vice talman. Samtliga riksdagspartier, förutom Vänsterpartiet, har gått ut med att de tänker följa praxis.

– För första gången någonsin har vi ett högerextremt parti som på allvar gör anspråk på att få en talman i Sverige, och en talman ska representera inte bara sitt parti och sina väljare utan hela riksdagen och hela Sveriges befolkning, och vi tror inte att en person som delar Sverigedemokraternas värderingar kan företräda hela Sverige och Sveriges befolkning, säger Hans Linde om sitt partis ståndpunkt.

Vänsterpartiet kommer begära en sluten omröstning så att riksdagsledamöterna kan rösta anonymt, istället för acklamation som är brukligt vid utnämnandet. Vid acklamation ropar ledamöterna ut sitt svar.

Under morgonen ska Sverigedemokraterna presentera sin kandidat till talman. Socialdemokraterna som väntas få förste talman har inte heller presenterat sin talmanskandidat. Moderaterna har föreslagit den avgående migrationsministerTobias Billström som kandidat till vice talman.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA