V planerar markering mot SD-talman

Publicerad 2014-09-29

På måndagen väntas Sverigedemokraterna få posten som andre vice talmannen i riksdagen. Vänsterpartiet har meddelat att de tänker markera mot utnämningen genom att begära sluten omröstning.

– Vi vill ge alla riksdagsledamöter, som så önskar, möjligheten att rösta blankt och därigenom visa att man inte ger sitt direkta stöd till Sverigedemokraternas kandidat till valman, säger Hans Linde, Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen till Sveriges Radio.

Riksdagen samlas klockan 11 på måndagen för att bland annat välja talman. I Sverige har det varit praxis att det tredje största partiet får andre vice talman. Samtliga riksdagspartier, förutom Vänsterpartiet, har gått ut med att de tänker följa praxis.

– För första gången någonsin har vi ett högerextremt parti som på allvar gör anspråk på att få en talman i Sverige, och en talman ska representera inte bara sitt parti och sina väljare utan hela riksdagen och hela Sveriges befolkning, och vi tror inte att en person som delar Sverigedemokraternas värderingar kan företräda hela Sverige och Sveriges befolkning, säger Hans Linde om sitt partis ståndpunkt.

Vänsterpartiet kommer begära en sluten omröstning så att riksdagsledamöterna kan rösta anonymt, istället för acklamation som är brukligt vid utnämnandet. Vid acklamation ropar ledamöterna ut sitt svar.

Under morgonen ska Sverigedemokraterna presentera sin kandidat till talman. Socialdemokraterna som väntas få förste talman har inte heller presenterat sin talmanskandidat. Moderaterna har föreslagit den avgående migrationsministerTobias Billström som kandidat till vice talman.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro