Våg av antijudiska hatattacker i Frankrike

Publicerad 2014-06-18

Flera allvarliga antisemitiska hatattacker har inträffat i Frankrike den senaste tiden. I lördags riktade två gärningsmän vapen mot poliser vid en synagoga i östra Paris. Dådet påminde om terrordådet vid det judiska museet i början av juni.

I lördags närmade sig två män på en motorcykel en synagoga i östra Paris. En av männen riktade ett pistolliknande föremål och den andra mannen ett vapen som såg ut som en AK47 mot poliser vid synagogan. Männen ska ha ropat "bom, bom" innan de lämnade platsen, rapporterar JTA, vars källa är den franska organisationen Le Bureau de Vigilance Contre l'Antisémitisme, BNVCA. Organisationen kartlägger antisemitism och fientlighet mot Israel. Det är oklart vad motiven var till hoten och vilka gärningsmännen är, men händelsen påminner om terrordådet för mindre än en månad sedan mot det judiska museet i Paris, där fyra personer sköts ihjäl. Den misstänkta gärningsmannen har kopplats till islamistisk extremism och har tidigare stridit i Syrien.

JTA, som hänvisar till BNVCA, rapporterar om flera antisemitiska dåd i området kring Paris den senaste tiden. I helgen ska tillexempel en judiska man och en kvinna av antisemitiska skäl ha angripits av tre passagerare på en tunnelbana. Bara en timme tidigare ska en 14-årig judisk flicka ha attackerats i tunnelbanan när hon var på väg till skolan. Hon rapporteras ha knuffats runt och en av angriparna riktade antisemitiska förolämpningar mot henne. Och I förorten Garges Les Gonsesses, norr om Paris ska en kniv och andra föremål. i helgen, kastats från en lägenhet in på en synagogas gårdsplan.

2012 skakades Frankrike av terroristen Mohammed Merah som sköt ihjäl tre soldater och senare mördade tre barn och en lärare på en judisk skola i Toulouse.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA