Våg av antijudiska hatattacker i Frankrike

Publicerad 2014-06-18

Flera allvarliga antisemitiska hatattacker har inträffat i Frankrike den senaste tiden. I lördags riktade två gärningsmän vapen mot poliser vid en synagoga i östra Paris. Dådet påminde om terrordådet vid det judiska museet i början av juni.

I lördags närmade sig två män på en motorcykel en synagoga i östra Paris. En av männen riktade ett pistolliknande föremål och den andra mannen ett vapen som såg ut som en AK47 mot poliser vid synagogan. Männen ska ha ropat "bom, bom" innan de lämnade platsen, rapporterar JTA, vars källa är den franska organisationen Le Bureau de Vigilance Contre l'Antisémitisme, BNVCA. Organisationen kartlägger antisemitism och fientlighet mot Israel. Det är oklart vad motiven var till hoten och vilka gärningsmännen är, men händelsen påminner om terrordådet för mindre än en månad sedan mot det judiska museet i Paris, där fyra personer sköts ihjäl. Den misstänkta gärningsmannen har kopplats till islamistisk extremism och har tidigare stridit i Syrien.

JTA, som hänvisar till BNVCA, rapporterar om flera antisemitiska dåd i området kring Paris den senaste tiden. I helgen ska tillexempel en judiska man och en kvinna av antisemitiska skäl ha angripits av tre passagerare på en tunnelbana. Bara en timme tidigare ska en 14-årig judisk flicka ha attackerats i tunnelbanan när hon var på väg till skolan. Hon rapporteras ha knuffats runt och en av angriparna riktade antisemitiska förolämpningar mot henne. Och I förorten Garges Les Gonsesses, norr om Paris ska en kniv och andra föremål. i helgen, kastats från en lägenhet in på en synagogas gårdsplan.

2012 skakades Frankrike av terroristen Mohammed Merah som sköt ihjäl tre soldater och senare mördade tre barn och en lärare på en judisk skola i Toulouse.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro