Väktare förnedrade asylsökanden i Tyskland

Publicerad 2014-09-29

Väktare i Tyskland misstänks för att ha förnedrat och misshandlat asylsökande på ett boende. Bilder från övergreppen har fått många att dra paralleller till den ökända tortyren på Abu-Ghraibfängelset under Irakkriget.

I en video som publicerats i flera medier syns en väktare som med foten trycker ned huvudet på en asylsökande som ligger på mage i handklovar. Väktaren som begick övergreppet och en kollega som också syns i videon utreds nu för brott.

Den tyska tidningen Bild har publicerat en video från samma asylboende i Burbach där en asylsökande som sitter på en nedspyad madrass hörs ropa "varför slår du mig".

– Lägg dig i din spya och sov, hörs en person säga i videon.

Även det videoupptaget utreds av polis. En lokal polischef har sagt att bilderna får honom att tänka på Guantanamo. Totalt fyra vakter som jobbar på ett vaktbolag som anlitats av asylboendet misstänks för misshandel. Det aktuella vaktbolaget har dessutom förlorat sitt uppdrag på boendet.

Händelsen har väckt avsky i Tyskland, där en debatt om att skjuta in mer pengar för att ta hand om asylsökande pågår.

TV-bolaget WDR uppger att liknande händelser ska inträffat på andra asylsökande, bland annat i Essen, rapporterar Sveriges radio. Det har tidigare rapporterats om trängsel och brist på asylboenden i Tyskland.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA