Väktare förnedrade asylsökanden i Tyskland

Publicerad 2014-09-29

Väktare i Tyskland misstänks för att ha förnedrat och misshandlat asylsökande på ett boende. Bilder från övergreppen har fått många att dra paralleller till den ökända tortyren på Abu-Ghraibfängelset under Irakkriget.

I en video som publicerats i flera medier syns en väktare som med foten trycker ned huvudet på en asylsökande som ligger på mage i handklovar. Väktaren som begick övergreppet och en kollega som också syns i videon utreds nu för brott.

Den tyska tidningen Bild har publicerat en video från samma asylboende i Burbach där en asylsökande som sitter på en nedspyad madrass hörs ropa "varför slår du mig".

– Lägg dig i din spya och sov, hörs en person säga i videon.

Även det videoupptaget utreds av polis. En lokal polischef har sagt att bilderna får honom att tänka på Guantanamo. Totalt fyra vakter som jobbar på ett vaktbolag som anlitats av asylboendet misstänks för misshandel. Det aktuella vaktbolaget har dessutom förlorat sitt uppdrag på boendet.

Händelsen har väckt avsky i Tyskland, där en debatt om att skjuta in mer pengar för att ta hand om asylsökande pågår.

TV-bolaget WDR uppger att liknande händelser ska inträffat på andra asylsökande, bland annat i Essen, rapporterar Sveriges radio. Det har tidigare rapporterats om trängsel och brist på asylboenden i Tyskland.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro