Våldsam antisemitisk demonstration i Frankrike

Publicerad 2014-01-31

I söndags fick invånarna i Paris bevittna en demonstration där en samling på tusentals gick i takt till slagorden "Jude, ut ur Frankrike!". Enligt franska medier slutade manifestationen med att 250 personer greps och 19 poliser skadades, varav en skadades allvarligt.

Det var i söndags, dagen innan Förintelsens minnesdag som 17,000 personer samlades för att demonstrera mot den franska presidenten Francois Hollande. Samlingen bestod av konservativa, abortmotståndare, olika högerextrema rörelser och anhängare till den antisemitiske komikern Dieudonné. Alla var där för att visa sitt missnöje över presidenten Francois Hollande och regeringens lagändringar – däribland förra årets lagändring som gjorde det möjligt för homosexuella att gifta sig.

Det största högerextrema partiet i Frankrike, Front National, deltog inte på demonstrationen som snabbt blev till en antisemitisk och homofobisk samlingsplats. Demonstranter marscherade i takt till slagorden "Judar, ut ur Frankrike" och "Judar, Frankrike är inte ert" genom Paris gator.

Enligt nyhetssajten AFP ska polisen använt tårgas efter att demonstranterna kastat smällare, järnrör och glasflaskor. Vittnen uppger att demonstranter uttryckt att "gaskammarna som använts i Förintelsen bara är skitsnack".

En undersökning som European Union Agency for Fundamental Rights tagit fram visar att 85 procent av judarna i Frankrike upplever att antisemitism är ett stort problem. 70 procent oroar sig för att bli verbalt och/eller fysiskt attackerade och mer än hälften har någon gång hört den antisemitiska myten om att judar har för mycket makt.
Bilan Osman

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro