Våldsam antisemitisk demonstration i Frankrike

Publicerad 2014-01-31

I söndags fick invånarna i Paris bevittna en demonstration där en samling på tusentals gick i takt till slagorden "Jude, ut ur Frankrike!". Enligt franska medier slutade manifestationen med att 250 personer greps och 19 poliser skadades, varav en skadades allvarligt.

Det var i söndags, dagen innan Förintelsens minnesdag som 17,000 personer samlades för att demonstrera mot den franska presidenten Francois Hollande. Samlingen bestod av konservativa, abortmotståndare, olika högerextrema rörelser och anhängare till den antisemitiske komikern Dieudonné. Alla var där för att visa sitt missnöje över presidenten Francois Hollande och regeringens lagändringar – däribland förra årets lagändring som gjorde det möjligt för homosexuella att gifta sig.

Det största högerextrema partiet i Frankrike, Front National, deltog inte på demonstrationen som snabbt blev till en antisemitisk och homofobisk samlingsplats. Demonstranter marscherade i takt till slagorden "Judar, ut ur Frankrike" och "Judar, Frankrike är inte ert" genom Paris gator.

Enligt nyhetssajten AFP ska polisen använt tårgas efter att demonstranterna kastat smällare, järnrör och glasflaskor. Vittnen uppger att demonstranter uttryckt att "gaskammarna som använts i Förintelsen bara är skitsnack".

En undersökning som European Union Agency for Fundamental Rights tagit fram visar att 85 procent av judarna i Frankrike upplever att antisemitism är ett stort problem. 70 procent oroar sig för att bli verbalt och/eller fysiskt attackerade och mer än hälften har någon gång hört den antisemitiska myten om att judar har för mycket makt.
Bilan Osman

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA