sdpol roger hedlund

Sverigedemokraternas förstanamn i Gävle, Roger Hedlund, vill inte kommentera Arbetarbladets granskning. (Foto: Expo)

Visste inte att de stod på SD-lista

Publicerad 2014-07-22

Sverigedemokraterna i Gävle stoltserar med en lista på 100 valbara namn till kommunfullmäktige. En granskning som Arbetarbladet gjort visar att flera inte visste att de stod på listan och att andra inte är skrivna i kommunen och därmed inte valbara.

Av de 100 kandidaterna har Arbetarbladet varit i kontakt med 55. Av dem ställer inte sex upp i valet och fyra visste inte att de var med på listan. Fem personer är inte folkbokförda i kommunen, och kan därmed inte bli valda om de inte flyttar till Gävle kommun innan valet. Endast 42 personer, tre av fyra, har vi fått bekräftade att de faktiskt ställer upp.

Partiets första namn på kommunlistan, Roger Hedlund, säger till Arbetarbladet att han inte vill kommuntera uppgifter som han menar är obekräftade. Han tillägger att han inte ser det som ett problem att personer är med på listan som inte är folkbokförda i Gävle kommun, och inte heller att personer har uppgett att de inte kandiderar.

– Mellan att listan sätts och valdagen kan man både flytta in och ut ur kommunen, säger han till Arbetarbladet.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA