sdpol roger hedlund

Sverigedemokraternas förstanamn i Gävle, Roger Hedlund, vill inte kommentera Arbetarbladets granskning. (Foto: Expo)

Visste inte att de stod på SD-listan

Publicerad 2014-07-22

Sverigedemokraterna i Gävle stoltserar med en lista på 100 valbara namn till kommunfullmäktige. En granskning som Arbetarbladet gjort visar att flera inte visste att de stod på listan och att andra inte är skriva i kommunen och därmed inte valbara.

Av de 100 kandidaterna har Arbetarbladet varit i kontakt med 55. Av dem ställer inte sex upp i valet och fyra visste inte att de var med på listan. Fem personer är inte folkbokförda i kommunen, och kan därmed inte bli valda om de inte flyttar till Gävle kommun innan valet. Endast 42 personer, tre av fyra, har vi fått bekräftade att de faktiskt ställer upp.

Partiets första namn på kommunlistan, Roger Hedlund, säger till Arbetarbladet att han inte vill kommuntera uppgifter som han menar är obekräftade. Han tillägger att han inte ser det som ett problem att personer är med på listan som inte är folkbokförda i Gävle kommun, och inte heller att personer har uppgett att de inte kandiderar.

– Mellan att listan sätts och valdagen kan man både flytta in och ut ur kommunen, säger han till Arbetarbladet.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA