sdpol roger hedlund

Sverigedemokraternas förstanamn i Gävle, Roger Hedlund, vill inte kommentera Arbetarbladets granskning. (Foto: Expo)

Visste inte att de stod på SD-listan

Publicerad 2014-07-22

Sverigedemokraterna i Gävle stoltserar med en lista på 100 valbara namn till kommunfullmäktige. En granskning som Arbetarbladet gjort visar att flera inte visste att de stod på listan och att andra inte är skriva i kommunen och därmed inte valbara.

Av de 100 kandidaterna har Arbetarbladet varit i kontakt med 55. Av dem ställer inte sex upp i valet och fyra visste inte att de var med på listan. Fem personer är inte folkbokförda i kommunen, och kan därmed inte bli valda om de inte flyttar till Gävle kommun innan valet. Endast 42 personer, tre av fyra, har vi fått bekräftade att de faktiskt ställer upp.

Partiets första namn på kommunlistan, Roger Hedlund, säger till Arbetarbladet att han inte vill kommuntera uppgifter som han menar är obekräftade. Han tillägger att han inte ser det som ett problem att personer är med på listan som inte är folkbokförda i Gävle kommun, och inte heller att personer har uppgett att de inte kandiderar.

– Mellan att listan sätts och valdagen kan man både flytta in och ut ur kommunen, säger han till Arbetarbladet.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro