smr genre

En 34-årig ledare för Svenska motståndsrörelsen i Dalarna misstänks för brott mot knivlagen. (Foto: Expo)

Ytterligare åtal mot nazistledare

Publicerad 2014-01-09

Ledaren för Svenska motståndsrörelsen i Dalarna åtalas för brott mot knivlagen. Bara för ett par dagar sedan åtalades han för ofredande i samband med att nazister stormade ett antirasistiskt möte och misshandlade en politiker.

Tidigare straffad

  • 34-åringen har dömts för en rad brott bland dem flera fall av misshandel, vapenbrott, olaga hot och ofredanden. Han har även dömts för hemfridsbrott och Narkotikabrott.Så sent som i mars förra året anhölls han misstänkt för grov misshandel efter att en 18-åring misshandlats i samband med att Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i Gävle. Utredningen lades dock ned.
34-åringen misstänks för att den 19 oktober varit beväpnad med kniv på en restaurang i Falun. Åtalet kom bara dagar efter 34-åringen åtalats för ofredande av Daniel Riazat, ordförande för Vänsterpartiet i Dalarna. Det var i januari 2012 som han tillsammans med ett tiotal aktivister stormade ett antirasistiskt möte i Ludvika. På brottsplatsen beslagtog polisen en kniv.

En 29-årig aktivist, Svenska motståndsledarens ledare i Stockholm, är misstänkt för att i samband med stormningen slagit en flaska i huvudet på Daniel Riazat. 29-åringen sitter i dagsläget häktad misstänkt för ett annat brott, våldsamt upplopp i Kärrorp i december förra året. Då stormade ett 30-tal nazister en antinazistisk manifestation och slängde flaskor mot bland annat barnfamiljer.

Att aktivister i Svenska motståndsrörelsen döms för brott mot knivlagen är inte ovanligt. Organisationen uppmanar sina medlemmar att beväpna sig. Man har även knivar märkta med sin egen logga. I utredningen av knivmordet av Joakim Karlsson, som en aktivist i Svenska motståndsrörelsen dömdes för förekommer en kniv med Svenska motståndsrörelsens logga och inskriptionen "Kampen kräver mer än ord".

Förra året dömdes en aktivist till fängelse för ett ha knivhuggit en 15-åring i samband med datafestivalen Dreamhack i Jönköping. En annan aktivist dömdes för att varit beväpnad i samband med en flygbladsutdelning.

Expo Idag gick i oktober 2012 igenom ett antal av domarna mot aktivister i Svenska motståndsrörelsen. Den visade att mellan 2010 och fram till oktober 2012 hade minst tio personer dömts för vapenbrott eller innehav av farliga föremål. Aktivisterna har inte sällan dömts i samband med våldsbrott.

När aktivister från nazistorganisationens visiterades i samband med en festival i Piteå 2011 hade sex aktivister knivar på sig. En lokal ledare och ytterligare en person dömdes för brott mot knivlagen.

Tidskriften Expo granskade 2009 Svenska motståndsrörelsens aktivistkår. Granskningen visade att av 95 kartlagda personer hade 20 personer dömts för sammanlagt 43 våldsbrott. Tio personer hade dömts för 24 olika former av vapenbrott. 13 av dessa rörde brott mot knivlagen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro