11 juli minns vi folkmordet i Srebrenica

Därför uppmärksammar vi folkmordet i Srebrenica

När Expo och Tillsammansskapet arrangerar minnesstunder för att hedra Srebrenicas offer så gör vi det framförallt av en anledning. Massmördandet av muslimska män och pojkar de där sommardagarna för tjugo år sedan var en direkt konsekvens av nationalismen.

Att Europa med Förintelsen inte alls långt bak i tiden lät nationalismen härja vittnar om människans naiva glömska och den sorgliga fallenheten för en politik och människosyn som dödar.

En del av de som överlevde gjorde det för att de fick en fristad i Sverige. Tusentals svenskar med rötterna i Bosnien är alla levande bevis med berättelser om vad idén om homogenitet leder till.

När vi den 11 juli hedrar de som föll offer för nationalismen, sänder vi också en tydlig signal till de politiker som styr den region där Srebrenica ligger, att vi är många som inte glömmer. Och att det enda sättet att gå vidare är att ta ställning för, och praktisera sammanhållning.

Detta är centralt. Politiker och myndigheter i regionen gör nämligen sitt yttersta för att dölja spåren av folkmordet. När svenska antirasister på uppemot tjugo orter uppmärksammar minnesdagen vet vi att de inger hopp hos alla de människor som i dagens Bosnien, med små medel och som blir motarbetade av etablissemanget, försöker bygga ett samhälle för alla.

Samtidigt påminner vi varandra om att stå upp och visa omtanke om de människor som i skrivande stund flyr undan krig och förtryck, och precis som bosnierna på 1990-talet söker en fristad i Sverige.


Slut upp den 11 juli! Se samtliga orter där minnesstunder arrangeras.
Alex Bengtsson

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA