En handfull demonstrerade med Pegida i Linköping

Publicerad 2015-03-02

Den antimuslimska gruppen Pegida demonstrerade i Linköping på måndagen. Uppskattningsvis dök 300 motdemonstranter upp - och fyra Pegida-anhängare. Samtidigt manifesterade Tillsammansgruppen Ett Linköping för alla på ett annat torg, för trygghet och gemenskap.

Under måndagskvällen, på Lilla Torget i Linköping, gjorde den antimuslimska gruppen Pegida ett andra försök att samla supportrar. Dock blev även denna demonstration ännu ett fiasko - endast fyra Pegida-anhängare dök upp. För drygt en månad sedan anordnande den antimuslimska gruppen sin första demonstration i Sverige. Demonstrationen var i Malmö och lockade åtta anhängare och uppemot 5000 motdemonstranter.

Pegida Östergötland har kantats av problem. Båda initiativtagarna hoppade i sista sekund av, på grund av motståndet. Istället tog den svenska grundaren, galleristen Henrik Rönnquist, över. Tillsammans med den hetsdömde konstnären Dan Park stod han för kvällens tal. Demonstrationen avslutades med att polisen eskorterade iväg dem.

Tillsammansgruppen Ett Linköping för alla, höll samtidigt på ett annat torg en manifestation för trygghet och gemenskap.

– Vi manifesterade för att vi vill se ett Linköping där alla kan känna sig trygga, och hat kan aldrig vara lösningen, säger Ayaan Goobe, aktiv i Ett Linköping för alla, och en av talarna för Tillsammansgruppens manifestation.

Pegida-röreslen startade i Tyskland. Vid måndagsdemonstrationer i Dresden samlades under en tid stora skaror av anhängare. Rörelsen har dock på grund av interna konflikter och stora motdemonstrationer kraftigt förlorat i styrka under senare tid. Även i andra länder finns avknoppningar till rörelsen.
Bilan Osman

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA