marine le pen

Regionvalet i Frankrike ses som en fingervisning för vilket stöd Front Nationals ledare Marine Le Pen kan få i presidentvalet. (Foto: Expo)

Främlingsfientligt budskap gick hem i franska regionvalet

Publicerad 2015-12-07

Med antimuslimska och invandrarfientliga budskap har Front national nått historiska framgångar i det franska regionvalet. Om resultatet står sig i en andra valomgång kan det politiska läget i Frankrike radikalt att förändras.

Högerextrema Front national har, när 95 procent av rösterna räknats, vunnit ett genomsnittligt stöd på 28,6 procent i den första omgången av det franska regionvalet. Det innebär en kraftig ökning jämfört med regionvalet 2010 då partiet fick elva procent av rösterna. Dessutom blev Front national största parti i sex av Frankrikes 13 regioner vilket är en historisk framgång. Partiet har aldrig blivit största parti i någon region, rapporterar The Guardian.

Partiledarens Marine Le Pen fick över 40 procent av rösterna i regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie där hon ställde upp som kandidat. Hennes syskonbarn Marion Maréchal-Le Pen vann även hon över 40 procents stöd sin region, Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Front national har i valrörelsen kopplat invandring till terrorism och gjort hätska utspel mot muslimer. Marine Le Pen har ställt krav om att "radikala moskéer" ska stängas. Hon har har tidigare åtalats för hets mot folkgrupp efter att ha hävdat muslimer ockuperar landet och dragit paralleller till nazisternas ockupation av Frankrike.

Marion Maréchal-Le Pen sa nyligen att franska muslimer inte kan bli fransmän innan de "tar till sig vårt sätt att leva", baserat på kristna traditioner. Den socialistiska premiärministern Manuel Valls har kallat Front national för "antisemitiskt och rasistiskt".

Front national kan dock inte ta ut någon seger i förskott. På söndag är nästa valomgång och då möts i regel de två partier som fått störst stöd. I samband med det har Socialisterna, i ett par regioner där de fått lite stöd, beslutat sig för att dra sig ur och istället uppmanat sina sympatisörer att rösta på republikanerna.

Valresultaten från regionvalen är en fingervisning om utgången i nästa presidentval där Marine Le Pen kommer att utmana om presidentposten.

Både Republikanerna och Socialisterna backade i valet. Näst störst stöd fick Nicolas Sarkozys republikaner. Socialisterna, som trots att presidenten François Hollande vunnit stöd i opinionen efter terrorattackerna i Paris, förlorade stort och blev tredje största parti.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro