sdu kasselstrand hahne

SDU:s vice ordförande William Hahne valdes till ordförande i SD-Stockholm stad. En händelse som SDU-ledaren Gustav Kasselstrand beskriver som bland det största han upplevt. Samtidigt hotar SD att ogiltigförklara ordförandevalet. (Foto: Expo)

Fullt krig när Hahne tar över ordförandepost

Publicerad 2015-03-02

Stämningen inför Sverigedemokraterna i Stockholms stad årsmöte var spänd sedan utmanaren William Hahne meddelade om sin ordförandekandidatur. På söndagens årsmöte blossade konflikten upp i öppet krig. William Hahne valdes till ordförande, men konflikten fortsätter. Sverigedemokraterna hotar med att ogiltigförklara årsmötets beslut.

"Idag avgörs allt!", skrev utmanaren William Hahne på Twitter strax innan söndagens möte.

William Hahne valdes också till ordförande med siffrorna 101 mot 71 för valberedningens förslag som toppades av Maria Danielsson och riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Beslutet har dock ifrågasatts av Sverigedemokraterna. En reservation har lämnats in till partiledningen om att mötet pågått för länge och borde avslutats tidigare på kvällen, då mötet enligt kallelsen skulle pågått endast till 21:30. Hahne valdes till ordförande 23:30. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlssons pressekreterare Henrik Vinge lägger tyngd bakom reservationen och menar att mötet kan ogiltigförklaras.

– Jag är övertygad om att det klandras i efterhand. På vilket sätt kan jag inte spekulera i, säger Henrik Vinge till Aftonbladet.

Henrik Vinge menar att många medlemmar lämnade årsmötet redan vid halv tio på kvällen.

William Hahne kallar å sin sida årsmötet för en seger för interndemokratin.

– Det finns ingen grund för att ogiltigförklara det här mötet. Att de går för att de är dåliga förlorare är deras sak, men vi genomförde mötet till punkt och pricka och vi vann, säger Hahne till Aftonbladet.

Enligt rapporter blev årsmötet kaosartat redan från start, då personer som hävdat att de var medlemmar inte fick komma in på mötet och röstlängden ifrågasattes.

William Hahnes seger på Stockholms stads årsmöte hyllas av SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand. Han säger till Aftonbladet:

– Det här en av de absolut största stunderna jag upplevt i partiet på tio år. Interndemokratin har segrat. Trots att de inlett personärende mot William och halva hans styrelse går en rungande majoritet med på att rösta fram honom.

Kasselstrand tillägger:

– Det är en stor stund. Jag blir nästan lite tårögd.

William Hahne har också varit den stora favoriten i den högerextrema miljön runt Sverigedemokraterna. Sajten Fria Tider, som av Mattias Karlsson, beskrivits som "neofascistisk" har drivit en regelrätt kampanj för Hahne. Även den nyfascistiska bloggen Motpol och nazistiska Motgift stöder William Hahne.

SDU-toppen och den så kallade bunkerfalangens strävan att stärka positionerna i Sverigedemokraterna fortsätter. Ordförande Gustav Kasselstrand har föreslagits ingå i Stockholms läns distriktsstyrelse. Skulle han lyckas har SDU:s ledning inte bara lyckats behålla makten över ungdomsförbundet utan även tagit maktpositioner i Sverigedemokraternas två Stockholmsdistrikt. Distriktsstyrelser ska även väljas på flera håll ute i landet och även i andra län kommer bunkerfalangen att försöka flytta fram sina positioner.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro