Hatbrott utreds efter trippelmord i USA

Publicerad 2015-02-12

En 46-årig man åtalas för mord på tre unga muslimer i Chapel Hill i USA. Motivet bakom dådet är inte klarlagt men polisen utreder om det kan finnas ett hatbrottsmotiv bakom dådet. Morden har väckt avsky och många menar att mordens möjliga hatmotiv inte fått tillräcklig uppmärksamhet.

Det var i tisdag som 46-åringen sköt ihjäl Deah Shaddy Barakat, 23, Yusor Mohammad Abu-Salha, 21, och Razan Mohammad Abu-Salha vid ett universitet i North Carolina. Polisen har i sin inledande utredning gått ut med att ett möjligt motiv till morden varit ett bråk om en parkeringsplats, samtidigt utreds om morden varit antimuslimskt motiverade, rapporterar Reuters.

På Facebook har 46-åringen publicerat antireligösa budskap och krav ställs på att polisen ordentligt utreder om morden kan ha haft ett antimuslimskt motiv, bland dem fler muslimska människorättsorganisationer.

– Jag hoppas denna hemska tragedi blir en vändpunkt som får oss förstå verkligheten att om vi fortsätter demonisera muslimer och jämställer religionen med terrorism så kommer det att leda till fler attacker, säger Manzoor Cheema, grundare till Muslimer för social rättivsa, rapporterar Reuters.

Polisen har lovat att de tar misstanken om att morden haft hatbrottsmotiv på allvar.

– Vi förstår oron över att detta möjligen är ett hatbrott och vi kommer utreda varje uppgift för att klargöra om så är fallet", säger Chris Blue, polischef i Chapel Hill.

Det finns också en kritik mot att morden inte tagits på tillräckligt stort allvar av medierna.

"Jag gissar att muslimska liv bara är nyhetsstoff när de står bakom pistolen och inte framför den", skriver en Twitteranvändare under en så kallad hashtag som fått stor spridning: "MuslimLivesMatter".
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro