Hatvåg mot franska judar och muslimer

Publicerad 2015-01-20

I Frankrike mördades en man med 17 knivhugg framför sin fru förra veckan. Attacken beskrivs som en "fruktansvärd islamofobisk attack." Efter terrorattentatet mot Charlie Hebdo och en kosherbutik har över 60 islamofobiska incidenter rapporterats i Frankrike. Samtidigt har hotbilden mot judiska samfund ökat.

I onsdags förra veckan tvingade en 28-man in sig in i en franskmarockansk familjs hem nära Avignon. Mannen högg ihjäl en 47-årig pappa med 17 hugg framför hans fru. Även hon kom till skada efter att försökt stoppa gärningsmannen. Kvinnan lyckades dock fly med sitt barn och tillkalla polis.

Abdallah Zekri, ordförande för Observatoire de l'islamophobie, som bevakar islamofobi i Frankrike, har beskrivit attacken som islamofobisk, efter vittnesmål från kvinnan om att mördaren skrikit slagord mot islam.

"Jag är din gud, jag är din islam", ska den 28-åriga mannen skrikit när han begick dådet.

Mannen beskrivs som psykiskt sjuk och har skickats till en psykiatrisk klinik. Polisen utreder nu om mannen hade ett islamofobiskt motiv, rapporterar The independent.

Ett 60-tal antimuslimska incidenter rapporteras efter terrordådet mot Charlie Hebdo och en kosherbutik i Frankrike, enligt The Independent den 14 januari. Tidningen hänvisar till Observatoire de l'islamophobies siffror. 26 moskéer runt om i Frankrike har drabbats och det handlar om såväl skjutningar som skadegörelse.

Den stora moskén i Paris står under polisbeskydd.

Också franska judar är särskilt utsatta i Frankrike. Terrordådet mot Koshebutiken i Paris den 9 januari hade antisemitiska motiv. Gärningsmannen Amedy Coulibaly som sköt ihjäl fyra personer och som kopplats till terrororganisationen Al Qaida sa till den franska TV-kanalen BFM-TV att judar var hans måltavla. Även terrorbröderna som attackerade Charlie Hebdo har tidigare uttalat hat mot judar.

Terror riktade mot judar i Frankrike har inträffat tidigare. I Toulouse 2012 mördade Mohammed Merah tre barn och en rabbin på en judisk skola.

2013 registrerades 423 antisemitiska hatbrott mot judar i Frankrike, vilket utgjorde 40 procent av hatbrotten. 2012 trendade antisemtiska slagord på franska Twitter. Antisemitiska attityder är utbredda bland högerextrema Front nationals väljarkår, men även bland opinioner inom vänstern. Svenska kommittén mot antisemitism beskriver en ny proteströrelse som växt fram där komikern och aktivisten Dieudonné är central person. Rörelsen lockar anhängare ur olika politiska läger. Det som förenar är antisemitismen. Frankrikes president Francois Hollande och premiärminister Manuel Valls oroas för att judar börjat lämna landet. Judiska företrädare har spått att den judiska befolkningen kan minska från 500 000 till 400 000 inom ett par år.

– Om 100 000 judar lämnar Frankrike så kommer landet inte förbli Frankrike. Den franska republiken kommer att bli utdömd som ett misslyckande, sa Valls i ett tal.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro