JO kritiserar skånepolisen för romregistret

Publicerad 2015-03-17

Den tidigare polisledningen i Skåne får skarp kritik av justitieombudsmannen. Det efter att myndigheten granskat vem som är ytterst ansvarig för det register över tusentals romer som polisen i Skåne upprättat.

JO riktar allvarlig kritik mot polismästaren, chefen för länskriminalavdelningen, chefen för kriminalunderrättelsetjänsten i Lund och den polis som byggde upp romregistret som kom att omfatta 4 741 personer varav 1320 barn samt flera avlidna. Registret avslöjades av Dagens Nyheter 2013.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har tidigare konstaterat att registret bröt mot lagen på flera punkter. Nämnden menade dock att det inte gick att dra slutsatsen att registret var baserat enbart på etnicitet.

Överåklagaren Mats Åhlund inledde en förundersökning efter avslöjandet, som dock lades ned med en liknande motivering. I beslutet stod det att det inte kunde "antas att personuppgifterna förts in i personuppgiftssamlingarna enbart på grund av etnisk tillhörighet."

JO skriver nu i sitt beslut de inte ifrågasätter dessa tidigare bedömningar men menar att det i praktiken blivit ett etniskt register.

"Vid min granskning har jag dock kunnat konstatera att bristerna vid polismyndighetens personuppgiftsbehandling medförde att det byggdes upp ett mer eller mindre permanent register över ett stort antal personer av romskt ursprung. Uppgiftssamlingarna har alltså de facto fått karaktären av ett register över just etnisk tillhörighet. Det finns därför skäl att se mycket allvarligt på bristerna hos dåvarande Polismyndigheten i Skåne. Att registreringen drabbade en redan utsatt grupp förstärker allvaret i det inträffade", skriver JO i sitt beslut.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro