JO kritiserar skånepolisen för romregistret

Publicerad 2015-03-17

Den tidigare polisledningen i Skåne får skarp kritik av justitieombudsmannen. Det efter att myndigheten granskat vem som är ytterst ansvarig för det register över tusentals romer som polisen i Skåne upprättat.

JO riktar allvarlig kritik mot polismästaren, chefen för länskriminalavdelningen, chefen för kriminalunderrättelsetjänsten i Lund och den polis som byggde upp romregistret som kom att omfatta 4 741 personer varav 1320 barn samt flera avlidna. Registret avslöjades av Dagens Nyheter 2013.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har tidigare konstaterat att registret bröt mot lagen på flera punkter. Nämnden menade dock att det inte gick att dra slutsatsen att registret var baserat enbart på etnicitet.

Överåklagaren Mats Åhlund inledde en förundersökning efter avslöjandet, som dock lades ned med en liknande motivering. I beslutet stod det att det inte kunde "antas att personuppgifterna förts in i personuppgiftssamlingarna enbart på grund av etnisk tillhörighet."

JO skriver nu i sitt beslut de inte ifrågasätter dessa tidigare bedömningar men menar att det i praktiken blivit ett etniskt register.

"Vid min granskning har jag dock kunnat konstatera att bristerna vid polismyndighetens personuppgiftsbehandling medförde att det byggdes upp ett mer eller mindre permanent register över ett stort antal personer av romskt ursprung. Uppgiftssamlingarna har alltså de facto fått karaktären av ett register över just etnisk tillhörighet. Det finns därför skäl att se mycket allvarligt på bristerna hos dåvarande Polismyndigheten i Skåne. Att registreringen drabbade en redan utsatt grupp förstärker allvaret i det inträffade", skriver JO i sitt beslut.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA