richard jomshof

Richard Jomshof, partisekreterare kräver att SDU sparkar ut den nuvarande ordföranden Gustav Kasselstrand ur förbundet. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

Jomshof: "SDU måste rätta in sig i ledet"

Publicerad 2015-07-01

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kräver att den framtida ledningen för SDU "rättar in sig i ledet". Till Expo Idag säger han att de uteslutna sverigedemokraterna Gustav Kasselstrand och William Hahne inte är välkomna i ett ungdomsförbund kopplat till SD.

– Vi förutsätter att de följer den linje som vi stakat ut. Ska de vara vårt ungdomsförbund så är det vår politik som gäller, säger Richard Jomshof till Expo Idag.

På tisdagen rapporterade Expo Idag om att de som utmanat Gustav Kasselstrands falang inför SDU:s förbundskongress dragit tillbaka sina kandidaturer. Något som innebär att Gustav Kasselstrands utsedda kandidat Jessica Ohlsson inte har någon motkandidat, och i och med det ser ut att bli SDU:s nästa ordförande. Ohlsson har beskrivit den nuvarande ledningen som den "som betytt mest för SDU genom hela förbundets historia".

Moderpartiet kräver att Ohlsson "rättar in sig i ledet" och sparkar ut både Kasselstrand och Hahne ur SDU om hon tar över ungdomsförbundet. Anledningen är att den nuvarande ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne uteslutits ur Sverigedemokraterna och anklagats för samröre med "neofascister".

– Jag förutsätter att den nya ledningen kommer att följa den linje vi har fastslagit och delar vår ideologiska utgångspunkt. Vi förutsätter att om man inte är välkommen i partiet och utesluten så är man inte heller välkommen i ungdomsförbundet. Om de inte gör det får vi hantera det och vi agerar om det blir problem, säger Jomshof.

Jessica Ohlsson har själv varit i konflikt med moderpartiet och stängdes av från partiets riksdagskansli i samband med att Gustav Kasselstrand och William Hahne uteslöts. Hon anklagades för att ha skickat en lista över kanslianställda till Kasselstrand och Hahne.

Anledningen bakom att Gustav Kasselstrand inte ställer upp själv som ordförande är att han nästa år passerar åldersgränsen för medlemskap i SDU. Kasselstrand har dock meddelat att han fram tills dess satsar på att fortsätta ha offentliga uppdrag för ungdomsförbundet, och säger att han kommer fortsätta erbjuda Ohlsson stöd även i framtiden. Även William Hahne kommer fortsätta att verka inom SDU. Han säger att han har "många år kvar".
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro