richard jomshof

Richard Jomshof, partisekreterare kräver att SDU sparkar ut den nuvarande ordföranden Gustav Kasselstrand ur förbundet. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

Jomshof: "SDU måste rätta in sig i ledet"

Publicerad 2015-07-01

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kräver att den framtida ledningen för SDU "rättar in sig i ledet". Till Expo Idag säger han att de uteslutna sverigedemokraterna Gustav Kasselstrand och William Hahne inte är välkomna i ett ungdomsförbund kopplat till SD.

– Vi förutsätter att de följer den linje som vi stakat ut. Ska de vara vårt ungdomsförbund så är det vår politik som gäller, säger Richard Jomshof till Expo Idag.

På tisdagen rapporterade Expo Idag om att de som utmanat Gustav Kasselstrands falang inför SDU:s förbundskongress dragit tillbaka sina kandidaturer. Något som innebär att Gustav Kasselstrands utsedda kandidat Jessica Ohlsson inte har någon motkandidat, och i och med det ser ut att bli SDU:s nästa ordförande. Ohlsson har beskrivit den nuvarande ledningen som den "som betytt mest för SDU genom hela förbundets historia".

Moderpartiet kräver att Ohlsson "rättar in sig i ledet" och sparkar ut både Kasselstrand och Hahne ur SDU om hon tar över ungdomsförbundet. Anledningen är att den nuvarande ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne uteslutits ur Sverigedemokraterna och anklagats för samröre med "neofascister".

– Jag förutsätter att den nya ledningen kommer att följa den linje vi har fastslagit och delar vår ideologiska utgångspunkt. Vi förutsätter att om man inte är välkommen i partiet och utesluten så är man inte heller välkommen i ungdomsförbundet. Om de inte gör det får vi hantera det och vi agerar om det blir problem, säger Jomshof.

Jessica Ohlsson har själv varit i konflikt med moderpartiet och stängdes av från partiets riksdagskansli i samband med att Gustav Kasselstrand och William Hahne uteslöts. Hon anklagades för att ha skickat en lista över kanslianställda till Kasselstrand och Hahne.

Anledningen bakom att Gustav Kasselstrand inte ställer upp själv som ordförande är att han nästa år passerar åldersgränsen för medlemskap i SDU. Kasselstrand har dock meddelat att han fram tills dess satsar på att fortsätta ha offentliga uppdrag för ungdomsförbundet, och säger att han kommer fortsätta erbjuda Ohlsson stöd även i framtiden. Även William Hahne kommer fortsätta att verka inom SDU. Han säger att han har "många år kvar".
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA