Judisk lärare knivhuggen av IS-sympatisörer

Publicerad 2015-11-19

En judisk lärare knivhöggs på onsdagskvällen i Marseille. De tre misstänkta gärningsmännen ska ha hyllat IS och skrikit antisemitiska slagord. Den judiska församlingen i flera svenska städer har beslutat att stänga ner all verksamhet.

Männen rapporteras ha tagit sig till den judiska historieläraren på scooter och visat honom en bild på terroristen Mohammed Merah. 2012 mördade Mohammed Merah tre barn och en rabbin på en judisk skola, dessförinnan hade han skjutit ihjäl tre franska militärer. 

Enligt franska medieuppgifter som Dagens Nyheter citerar ska gärningsmännen även innan de knivhögg läraren frågat om han var judisk. Läraren fick knivhugg i armen och benet, men ska inte ha fått livshotande skador, rapporterar Sky News.

I samband med flera terrordåd som kopplats till våldsbejakande islamister har judar varit måltavla. I februari mördades en judisk man utanför en synagoga i Danmark, gärningsmannen uppgav att han ville ansluta sig till IS. Tidigare hade han attackerat ett möte där Lars Vilks befann sig.

I samband med attacken mot Charlie Hebdos redaktion i Frankrike attackerades även en kosherbutik där en terrorist mördare fyra personer. Gärningsmannen, Amedy Coulibaly, förklarade när han befann sig i kosherbutiken till tv-kanalen BFM-TV att judar var hans måltavla. Även terrorbröderna som attackerade Charlie Hebdo hade tidigare uttalat hat mot judar.  Kvällen innan hade Coulibaly skjutit ihjäl en polis utanför en judisk skola.

Den 24 maj 2014 mördades fyra personer efter att en gärningsman öppnat eld i det judiska museet i Bryssel. I en videoinspelning ska den misstänkta gärningsmannen beskrivit terrordådet som en "attack mot judar". Mannen stred 2012 i Syrien.

Rädslan är också påtaglig bland den judiska minoriteten i Sverige. Efter det förhöjda terrorhotet i Sverige har den judiska församlingen i Stockholm, Göteborg och Malmö i samråd med Säpo beslutat att ställa in all verksamhet. 
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro