Knivattack vid judiskt kulturcentrum

Publicerad 2015-02-04

Tre franska soldater som vaktade ett judiskt kulturcentrum i Nice skadades på tisdagen vid en knivattack. Förövaren greps på plats och har identifierats.

De tre soldaterna var placerade utanför det judiska kulturcentrumet som en del i de franska myndigheternas åtgärdsprogram mot terrorism efter förra månadens terrordåd i Paris där 17 människor dödades. Mannen som kunde gripas i samband med attacken är i 30-årsåldern och sedan tidigare känd av polisen, rapporterar The Guardian. Utredningen mot mannen, som enligt medieuppgifter heter Moussa Coulibaly, leds av åklagare med inriktning på kontraterrorism.

Moussa Coulibaly ska ha varit beväpnad med två knivar, men endast använt sig av en. Överfallet mot de tre soldaterna kom utan förvarning när Moussa Coulibaly tillsynes var på väg att passera kulturcentrumet. En av soldaterna knivskars i nacken och ansiktet, därefter gick Moussa Coulibaly till attack mot de två andra soldaterna, varav en av dem knivskars i armen. Ingen av soldaterna ådrog sig livshotande skador.

Moussa Coulibaly greps i samband med att han försökte fly från platsen. Enligt Dagens Nyheter ska ytterligare två personer haft sällskap med mannen. Dessa lyckades dock fly.

Den gripna 30-åringen utvisades från Turkiet förra veckan. Han bär samma efternamn som en av förövarna som i januari dödade en polisman och fyra andra i en kosherbutik. Men enligt The Guaridian har inte fransk polis funnit någon länk mellan dem. Coulibaly är ett vanligt namn i Mali, som 30-åringen ursprungligen kommer från.
Anders Dalsbro

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA