utr pol fn jean marie le pen

Jean-Marie Le Pen i ny skandal. Han kan ha begått skattebrott efter att 20 miljoner kronor på schweiziska konton kopplats till honom.

Le Pen anklagas för att ha gömt miljontals kronor

Publicerad 2015-04-29

Jean-Marie Le Pen, grundare till det franska högerextrema partiet Front national anklagas för att ha gömt undan drygt 20 miljoner kronor på schweiziska konton. Informationen kom från den franska tidningen Mediapart på måndagen.

Enligt en rapport från franska tidningen Mediapart ska grundaren till det högerextrema partiet Front national, Jean-Marie Le Pen haft två schweiziska konton innehållande 20 miljoner kronor inklusive 15 miljoner i guldtackor och mynt. Detta rapporterades på måndagen av den franska tidningen mediapart, som The Guardian hänvisar till.

Mediapart rapporterade att åklagarmyndigheten i Nanterre i västra Paris fått ta del av uppgifterna från myndigheten Tracfin som bekämpar penningtvätt och är en del av det franska finansdepartementet. Om uppgifterna stämmer, att pengar gömts kan Jean-Marie Le Pen åtalas för skattebrott.

I en artikel på The Guardians hemsida skriver man att Gérald Géring, en nära assistent till Le Pen som för närvarande är partiets juridiska ombud har varit den rättsliga mottagaren på det förvaltningsbolag som verksamheten skötts ifrån. Bolaget ska ha haft ett konto på HSBC banken till och med 2014. HSBC kontot stängdes 2014 och de medel som funnits ska ha överförts till Bahamas genom den Schweiziska banken CBH.

Gérin säger till Mediapart att han inte varit ansvarig för förvaltningsbolaget och att han vill ha förklaringar från Jean-Marie Le Pen.

Detta är en av flera skandaler som råder i Front National Just nu pågår en utredning då partiet anklagats för att ha använt EU-medel för att finansiera valkampanjen 2011 och under parlaments - och presidentvalet 2012. Partiet har även anklagats för att hösten 2014 tagit lån på flera miljoner från en bank bunden till Kreml. En anklagelse partiet förnekar.

Ett åtal väcktes mot Jean-Marie Le Pen 2013 efter en granskning som varnade för en avvikelse mellan hans privata rikedom och hans inkomster som parlamentsledamot, skriver The Guardian.

Förutom anklagelserna partiet står inför pågår för närvarande en familjefejd efter att Jean-Marie Le Pen återigen upprepat sig om Förintelsen och kallat nazisternas gaskammare för en "historisk detalj." Han har tidigare blivit åtalad för sådana uttalanden. Dottern som idag leder Front national, Marine Le Pen har uppmanat sin far att lämna politiken
Myrna Whitaker

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro