Nationalister gick i framåt i turkiskt val

Publicerad 2015-06-08

Söndagens parlamentsval blev ett bakslag för Turkiets största parti AKP som förlorade majoritetsställningen och ser ut att få det svårt att bilda en koalitionsregering. Det ultranationalistiska partiet MHP gick framåt och det pro-kurdiska partiet HDP tog plats i parlamentet.

Det islamistiska partiet AKP med presidenten Recep Tayyip Erdogan i spetsen har kämpat för att få till en grundlagsändring, vilket skulle ge presidenten mer makt. Planerna har grusats efter valet då partiet inte längre har egen majoritet. AKP vann 41 procent av rösterna, 258 mandat, från att ha haft stöd av närmare 50 procent i förra valet. En förklaring till att AKP förlorade röster var att många av partiets väljare gått till det kurdiska vänsterpartiet HDP. Partiet vann 12,5 procent och 80 mandat och kom därmed in parlamentet. Näst största partiet på 25 procent, 132 mandat, är det sekulära Republikanska folkpartiet, CHP. Partiet backade från 26 procent.

Turkiets tredje största parti det ultranationalistiska partiet MHP fick 16.5 procent av rösterna, 80 mandat, och ökade därmed .Kring partiet finns den högerextrema ungdomsorganisationen Grå vargarna. MHP har inte officiellt beskrivit Grå vargarna som en del av partiet, men har heller inte tagit avstånd från ungdomsorganisationen. Tvärtom formade partiledaren Devlet Bacgeli sin högerhand till ett varghuvud på ett möte 2013 i Bursa. Hälsningen används av Grå vargarna och anspelar på legenden om modervargen som ledde turkarna ut ur centralasien vid tidens begynnelse. Grå vargarna är ökända för mord och terror på 80 och 90-talet, men var också framträdande i våldsamma medborgargarden som attackerade demonstranter i samband med protesterna i Gezi parken 2013.

Läget inför för valet i Turkiet har varit spänt och retoriken mot prokurdiska HDP har varit hätsk. Presidenten Tayyip Erdogan har bland annat anklagat HDP för att vara terrorstämplade PKK:s frontorganisation. I lördags sprängdes en bomb som dödade två och skadade ett hundratal när HDP hölls sitt avslutande valmöte Diyarbakir.

Efter valet är det politiska läget oklart. Recep Tayyip Erdogan har 45 dagar på sig att presentera ett regeringsalternativ eller utlysa nyval. Hittills har oppositionen avfärdat att bilda regering med AKP.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA