Nationalister gick i framåt i turkiskt val

Publicerad 2015-06-08

Söndagens parlamentsval blev ett bakslag för Turkiets största parti AKP som förlorade majoritetsställningen och ser ut att få det svårt att bilda en koalitionsregering. Det ultranationalistiska partiet MHP gick framåt och det pro-kurdiska partiet HDP tog plats i parlamentet.

Det islamistiska partiet AKP med presidenten Recep Tayyip Erdogan i spetsen har kämpat för att få till en grundlagsändring, vilket skulle ge presidenten mer makt. Planerna har grusats efter valet då partiet inte längre har egen majoritet. AKP vann 41 procent av rösterna, 258 mandat, från att ha haft stöd av närmare 50 procent i förra valet. En förklaring till att AKP förlorade röster var att många av partiets väljare gått till det kurdiska vänsterpartiet HDP. Partiet vann 12,5 procent och 80 mandat och kom därmed in parlamentet. Näst största partiet på 25 procent, 132 mandat, är det sekulära Republikanska folkpartiet, CHP. Partiet backade från 26 procent.

Turkiets tredje största parti det ultranationalistiska partiet MHP fick 16.5 procent av rösterna, 80 mandat, och ökade därmed .Kring partiet finns den högerextrema ungdomsorganisationen Grå vargarna. MHP har inte officiellt beskrivit Grå vargarna som en del av partiet, men har heller inte tagit avstånd från ungdomsorganisationen. Tvärtom formade partiledaren Devlet Bacgeli sin högerhand till ett varghuvud på ett möte 2013 i Bursa. Hälsningen används av Grå vargarna och anspelar på legenden om modervargen som ledde turkarna ut ur centralasien vid tidens begynnelse. Grå vargarna är ökända för mord och terror på 80 och 90-talet, men var också framträdande i våldsamma medborgargarden som attackerade demonstranter i samband med protesterna i Gezi parken 2013.

Läget inför för valet i Turkiet har varit spänt och retoriken mot prokurdiska HDP har varit hätsk. Presidenten Tayyip Erdogan har bland annat anklagat HDP för att vara terrorstämplade PKK:s frontorganisation. I lördags sprängdes en bomb som dödade två och skadade ett hundratal när HDP hölls sitt avslutande valmöte Diyarbakir.

Efter valet är det politiska läget oklart. Recep Tayyip Erdogan har 45 dagar på sig att presentera ett regeringsalternativ eller utlysa nyval. Hittills har oppositionen avfärdat att bilda regering med AKP.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro