nsu

De tre kända medlemmarna ur Nationalsozialistischer Untergrund, NSU: Beate Zschäpe, Uwe Bönhardt och Uwe Mundlos. (Foto: Polizeidirektion Suedwest/Expo)

Nazist i terrorrättegång utmålar sig som offer

Publicerad 2015-12-10

För första gången under den långa rättegången mot den tyska terrortrion NSU har den enda nu levande medlemmen Beate Zschäpe uttalat sig. Hon avsäger sig ansvar och beskriver sig som ett offer och en åskådare som misslyckats att förhindra brotten.

Terrortrion Nationalsozialistischer Untergrund levde gömda i 14 år och misstänks under tiden ha genomfört tio mord, nio på turkiska och grekiska invandrare och ett på en polis. Det var i november 2011 som den nu åtalade Beate Zschäpe överlämnade sig själv till polisen efter att gruppen genomfört ett misslyckat bankrån. Två män i gruppen, Uwe Bönhardt och Uwe Mundlos, begick självmord i samband med rånet.

Efter männens död spreds minst 12 kopior av en dvd-film till tidningsredaktioner, moskéföreningar och ett högerextremt postorderförlag där gruppen tar på sig morden och sprängattentat och flera rån.

Fram tills nu har Beate Zschäpe inte yttrat sig i rätten. I går läste dock Zschäpes advokat upp ett 53 sidor långt uttalande från henne. I det hävdar hon att det var hennes kompanjoner som var ansvariga för samtliga brott. Att hon varit i en kärleksrelation med dem och att hon blev informerad om morden först efter de begåtts.

Hon uppger att hon inte hade modet att avslöja terrorn eftersom männen hotat med att begå självmord om hon berättade. Under hela det långa anförandet avslöjades inga motiv bakom morden till de anhörigas förtvivlan. Istället fokuserades mycket på Zschäpes barndom, hennes svåra förhållande till sin mor och det komplicerade förhållandet till männen.

Hon medgav att gruppen mördat en polis, och allvarligt skadat dennes kollega för att få tillgång till vapen och bad om ursäkt till offren.

"Jag ber verkligen om ursäkt till alla offer och deras anhöriga för de brott begångna av Mundlos och Böhnhardt. Jag känner mig moraliskt ansvarig för att jag inte lyckades stoppa tio mord och två bombattentat", sa hon.

Uttalandet togs emot svalt av personer som drabbats av nazisttrion.

"Det är ett slag i ansiktet, sa en anhörigs juridiska ombud, rapporterar The Guardian.

– Jag tror inte på ett ord. Den lilla förhoppningen jag hade av hennes förklaring om att hon skulle belysa omständigheterna kring mordet på min pappa är helt borta, sa Gamze Kubásik, dotter till Mehmet Kubasik som sköts till döds i Dortmund 2006.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro