per oberg

Pär Öberg demonstrerar vid det nazistiska Folkets Marsch i Stockholm på nationaldagen 2006 och uttrycker vad han tänker göra med dåvarande statsminister Göran Persson om Svenska Motståndsrörelsen får makten i Sverige. (Foto: Expo)

Nazistpolitiker åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad 2015-04-01

Den ledande nazisten i Svenska motståndsrörelsen, Pär Öberg, åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha hetsat mot judar på Twitter. Pär Öberg, som sitter på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna i Ludvika, nekar till brott.

Den 22 mars 2013 skrev Pär Öberg på Twitter "Död åt Zog". Under tidsperioden 28 februari och 3 december samma år ska Öberg dessutom använt sig av en så kallad hashtag på twitter med namnet "deathtozog".

Zog syftar på den antisemitiska konspirationsteorin "Zionist Occupation Government" som handlar om en föreställning att judar bland annat kontrollerar regeringar, bankväsenden och medier och utgör en destruktiv kraft i nationer. Uttrycket och föreställningen är återkommande i nazistisk propaganda.

Pär Öberg valdes 2014 in i Ludvikas kommunfullmäktige efter att skrivits in på sverigedemokraternas valsedlar i kommunen. Han sitter i Svenska motståndsrörelsens ledning och är organisationens presstalesman.

Bara för ett par månader sedan slog hovrätten fast en dom gällande tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp mot Fredrik Vejdeland som är tidigare ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens hemsida. Han dömdes bland annat för uttrycket "död åt zog".

Men nyligen friade hovrätten en annan ledande aktivist, Per Sjögren, från hets mot folkgrupp. Han åtalades för att ha skrivit "död åt zog" på Twitter, men då han hävdade att någon annan kunde ha skrivit inlägget friades han.

På Svenska motståndsrörelsen hemsida raljerade Sjögren över den friande domen och hävdade att han och hans kompis Mållgan kommer att fortsätta twittra. Mållgan är namnet på Alfons Åbergs låtsaskompis.

I förhör har Pär Öberg valt att inte kommentera om det är han som skrivit de twitterkommentarer han åtalas för.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro