pegida goteborg

Den antimuslimska organisationen Pegida lockade endast ett fåtal när den på lördagen demonstrerade i centrala Göteborg (FOTO: Expo)

Ny flopp för Pegida

Publicerad 2015-04-20

Återigen kantades den svenska Pegida-gruppen av problem när de höll sin tredje antimuslimska manifestation. Över tusen protesterade i Göteborg mot de sju Pegida-aktivisterna som slutit upp.

I Tyskland och då framför allt i Dresden har stora och återkommande antimuslismska demonstrationer hållits av Pegida.

I Sverige har galleristen Henrik Rönnquist och gatukonstnären Dan Park, båda dömda för hets mot folkgrupp, försökt att mobilisera liknande manifestationer. Intresset har varit svalt.

Med sju personer i Göteborg i lördags och utan en fungerande ljudanläggning så visade Pegida i Sverige att organisationen inte lyckas samla folk eller att framföra sitt antimuslimska budskap.

Motdemonstranter slöt dock upp i Göteborg i över tusentalet, rapporterar Dagens Nyheter.


När Pegida hade sin första manifestation i Malmö i februari var medieintresset stort och ända blev de demonstrerande inte mer än tio personer. I Linköping slöt endast fyra personer upp.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA