Polens försvarsminister försvarade antisemitisk konspirationsteori

Publicerad 2015-11-11

Polens nya försvarsminister Antoni Macierewicz har hävdat att påståenden i det antisemitiska falsariet Sion vises protokoll stämmer. Hans utnämning till försvarsminister väcker protester.

Polens nya försvarsminister Antoni Macierewicz representerar det konservativa och högerpopulistiska partiet Lag och rättvisa som nyligen vann egen majoritet i det polska parlamentet. I en intervju från 2002 i den nationalistiska radiokanalen Radio maryja förklarade Macierewicz att han läst den antisemitiska pamfletten Sion vises protokoll.

Macierewicz säger i radiosändningen att protokollens "äkthet är omdebatterad", men att "erfarenhet visar att det det finns sådana grupper i judiska kretsar.", rapporterar The Guardian.

I Sion vises protokoll beskriver en påstådd judisk sammansvärjning för världsherravälde och är central i antisemitisk propaganda. De moderna ideologierna påstås bland annat vara några av judarnas uppfinningar för att kunna nå världsherravälde. Pamfletten är ett erkänt falsarium.

Sion vises protokoll spelade en viktig roll i de tyska nazisternas propaganda under 30- och 40-talet. Nazisterna såg USA, Storbritannien och Sovjetunionen som styrda av en judiska världskonspiration.

Rafal Pankowski som är expert på polsk högerextremism på den polska antirasistiska organisationen Never again säger i ett uttalande:

"Den politiska kulturen i Lag och rättvisa verkar vara väldigt influerad av sådan diskurs. Det är sorgligt för Polen och europeiska demokratier om torgförande av konspirationsteorier belönas med toppuppdrag."

Macierewicz har en bakgrund i polens antikommunistiska opposition, rapporterar The Guardian. Han har försökt rensa Polens militära underrättelsetjänst från kommunister och ryskt inflytande. I början av 90-talet  sökte han efter kommunister i Solidaritetsrörelsens ledarskap som han anklagade för att ha arbetat för den hemliga polisen. Bland annat anklagade han Solidaritetsrörelsens ledare Lech Wałęsa för att vara en spion, men anklagelserna kunde aldrig bevisas.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro