pol timo soini

Tim Soinis parti Sannfinländarna kommer att ingå i den finska regeringen.

Sannfinländarna klara för regering

Publicerad 2015-05-07

På torsdagen kallade regeringssonderaren Juha Sipilä riksdagsgruppernas ordförande till ett möte. Efter mötet meddelades vilka partier som kommer att ingå i regeringen. Det blir Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet som de närmaste fyra åren styr Finland.

Sannfinländarna har tidigare varit med om rasistiska skandaler. 2013 uteslöts den dåvarande riksdagsledamoten James Hirvisaari efter att han bjudit in en gäst till riksdagen som på plats gjorde hitlerhälsningen. Samma politiker har även dömts för hets mot folkgrupp. Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen har tidigare uppmärksammats efter att han sagt att "negergubbar" borde sättas i arbete i skogen". Han har även sagt att "somalier och homosexuella" borde deporteras till Åland.

2008 skrev den dåvarande riksdagsledamoten Jussi Halla-aho att islam är en "pedofilreligion" och att somalier kan ha "genetiska särdrag" som gör dem mer kriminella. Han har på sin sajt också recenserat boken "Varför rasen är betydelsefull" och i ett blogginlägg skrivit att han hatar "mänskliga rättigheter" och "tolerans".

Under valet närmade sig partiet Sverigedemokraterna. Tidigare oroade sig företrädare från Sannfinländarna över att kontakter med Sverigedemokraterna kan leda till at Sannfinländarna uppfattas som mer extrema.

2012 kunde finska YLE rapportera att flera medlemmar i Sannfinländarna har eller har haft kontakter med Finnish Defence Leauge, en lokal gren av den våldsamma antimuslimska organisationen English Defence Leauge.
Bilan Osman

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA