martin kinnunen

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott för oegentligheter i SD-bolaget Samtid & Framtid AB. (Foto: David Lagerlöf)

SD-riksdagsledamot åtalas för grovt skattebrott

Publicerad 2015-09-29

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Åtalet gäller brott i bolaget Samtid & Framtid AB. Kinnunen riskerar fängelsestraff om han fälls.

– Utredningen har visat att man har deklarerat inkomstskatt och moms felaktigt, vilket i detta fall räknas som grova skattebrott. Vi har också funnit att man har åsidosatt bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen genom att bokföra allt i efterhand, alldeles för sent. Osanna fakturor har även använts som verifikationer i bokföringen. Eftersom det rör sig om mycket stora belopp räknas brotten som grova, säger vice chefsåklagare Jakob Holmberg, på Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande på Ekobrottsmyndigheten.

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen ska i egenskap av styrelseledamot i Sverigedemokraternas bolag Samtid & Framtid AB ha begått brotten under 2013 och 2014. Bolaget ägs av Blåsippan AB som bildades av bland andra partiledaren Jimmie Åkesson.

"Brottet är grovt för att det rört sig om betydande belopp", skriver Ekobrottsmyndighetens vice chefsåklagare i stämningsansökan.

Under fjärde kvartalet 2013 ska Kinnunen ha redovisat utgående moms till 0 kronor. I själva verket skulle han ha redovisat 912 750 kronor, enligt Ekobrottsmyndigheten.

2014 lämnade Kinnunen in en felaktig inkomstdeklaration för Samtid och Framtid.

"Därigenom har han gett upphov till fara för att statlig inkomstskatt för bolag med ett totalt belopp om cirka 638 220 kr undandras det allmänna." står det i stämningsansökan.

Förutom Martin Kinnunen är ytterligare en person misstänkt för brott. Det är en man som åtalas för medhjälp till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. I båda fallen menar åklagaren att det funnits ett uppsåt till att begå brott.

Om Kinnunen fälls är straffet normalt fängelse, enligt Gustav Dahlin på ekobrottsmyndighetens presstjänst.

– Det är domstolen som avgör straffet, men normalt är det fängelsestraff som man riskerar. Straffskalan är sex månader som lägst till sex år som högst, säger Dahlin.

Läs SD:s vitbok - rasismen, hatet och våldet som partiet vill att vi ska glömma.

UPPDATERING: 150929. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets gruppledare Mattias Karlsson ger Martin Kinnunen sitt stöd. Trots att Kinnuen åtalas för brott som kan ge fängelse kommer han inte att uppmanas att dra sig tillbaka från riksdagsarbetet.

"Förtroendet för Martin Kinnunen är intakt och han kommer om han själv vill att fortsätta med sitt riksdagsuppdrag.", säger Mattias Karlsson i ett pressmeddelande.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro