Skolmördaren visar högerextrema sympatier på sociala medier

Publicerad 2015-10-22

Den 21-åriga mannen som i dag gick till attack mot elever och lärare på en skola i Trollhättan har på sociala medier visat tydliga högerextrema sympatier. Det kan Expo avslöja.

Motivet till dådet i Trollhättan är ännu inte klarlagt men källor till Expo bekräftar att polisen undersöker ett politiskt motiv.

Expo kan avslöja att gärningsmannen under den senaste månaden visat tydliga sympatier med högerextrema och invandringsfientliga rörelser. På sin youtube-kanal har han gillat flera filmer av en tongivande svensk nyfascistisk bloggare och opinionsbildare som är verksam i både svenska och internationella högerextrema medier.

I youtube-filmerna talar bloggaren om "det multikulturella helvetesprojektet" och beskriver sig som en motståndare till "judisk mediekontroll i den västerländska civilisationen" och betonar "betydelsen av ras i samhället".

På Youtube gillar den misstänkte gärningsmannen även filmer som glorifierar Nazityskland. På sitt facebookkonto har han också visat sympatier för Sverigedemokraternas kampanj för en folkomröstning mot invandring.

Det var under torsdagsförmiddagen som mannen gick in på en grundskola i området Krongården i Trollhättan och attackerade elever och lärare med, enligt polisen, flera knivliknande föremål.

Under attacken skadades fyra personer, varav en 11-åring och en 15-åring. En lärare och ytterligare den 11-åriga pojken skadades så pass allvarligt att de senare avled. De övriga två vårdas på sjukhus, för läraren uppges tillståndet vara kritiskt.

Den misstänkte gärningsmannen blev skjuten i samband med gripande och avled strax innan klockan fyra, torsdag eftermiddag.

Den misstänkte gärningsmannen är tidigare ostraffad.
Maria-Pia Cabero, Jonathan Leman, Alex Bengtsson

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro