Sydstatsflaggan hissas ned i amerikansk delstat

Publicerad 2015-06-24

Efter terrordådet i Charleston, där Dylann Storm Roof mördade nio personer i en kyrka, har Sydstatsflaggan tagits ned från delstatskongressens byggnad i South Carolina. Flera företag bojkottar också flaggan som kopplas ihop med slaveriet.

I USA har flaggan debatterats länge eftersom den förknippas med rasism, förtryck och används som symbol av många högerextrema organisationer. Efter att bilder där mördaren poserat med vapen och flaggan spridits har reaktionerna inte låtit vänta på sig.

South Carolinas guvernör Nikki Haley har meddelat att Sydstatsflaggan inte längre ska vara hissad utanför kongressens byggnad i staten.

Även stora företag som Wal-Mart, Amazon, Sears, Ebay och Google ska sluta sälja varor kopplade till Sydstatsflaggan. Flaggtillverkare har också meddelat att de slutar att tillverka flaggan.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro