smr

Två av de misstänkta för nazistaktionen mot Expressens redaktion är sedan tidigare misstänkta för attacken i Kärrtorp. (Foto: Expo)

Våldsdömd nazist gripen vid Expressens redaktion

Publicerad 2015-02-16

Nazister i Svenska motståndsrörelsen misstänks för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp efter aktionen mot Expressens redaktion i fredags. Två av de misstänkta är sedan tidigare åtalade för attacken i Kärrtorp 2013.

I fredags kallades polis till Expressens redaktion i Stockholm efter att aktivister från Svenska motståndsrörelsen spärrat ut- och ingångar. Tre personer greps. En 30-årig man, en 20-årig man och en 29-årig kvinna är nu misstänks för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp, enligt medieuppgifter.

Polisen är i dagsläget förtegen om detaljer kring händelsen. De två männen i Svenska motståndsrörelsen som misstänks för brott är sedan tidigare åtalade för attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i december 2013. Männen misstänks dessutom för att tillsammans begått skadegörelse på Kärrtorps gymnasium ett par veckor efter attacken.

20-åringen åtalas även för att ha misshandlat två personer i Stockholm den 26 juli 2013 och för att i november samma år brutit mot knivlagen. I december 2013 misstänks han för att ha begått en stöld i en vildmarksbutik.

2012 dömdes 20-åringen för misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. Det handlade om en uppmärksammad händelse på en nattbuss i Stockholm. 20-åringen hade hotat passagerare med kniv och gjorde hitlerhälsning. 20-åringen ska även försökt dra ut en kvinna från bussen. Två veckor innan attacken i bussen misshandlade 20-åringen en man på en fest.

20-åringen har även förekommit som misstänkt i flera brottsutredningar, bland annat ett mord i Vallentuna 2012 som han aldrig fälldes för.

Svenska motståndsrörelsen skriver på sin hemsida att de var vid Expressens redaktion för att "täcka så många utgångar som möjligt" för att konfrontera en reporter på tidningen som den senaste tiden granskat nazistorganisationen. Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser säger till Expressen att Svenska motståndsrörelsens aktion var ett angrepp på hela det demokratiska samhället.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA