Krävde egen entré för flyktingbarn – så hetsar SD:aren på nätet

Publicerad 2016-05-25

SD-politikern Tomas Lundberg i Ronneby är drivande i ett föräldraupprop om att stoppa flyktingbarn från att använda samma entre som andra barn i friskolan Thoren Framtid. Nu kan Expo visa att politikern på sociala medier sprider propagandabilder från rasideologiska sajter.

I veckan har det uppmärksammats att föräldrar protesterat mot planerna på att
friskolan Thoren Framtid i Ronnebys elever skulle dela entré med flyktingelever. Bakom protesterna stod bland annat sverigedemokraten Tomas Lundberg, ledamot i kommunens revision och enligt tidningen Sydöstran en högprofilerad lokalpolitiker i kommunen.

Expo kan visa att Tomas Lundberg på sociala medier kontinuerligt sprider högerextrem propaganda och att han själv skriver rasistiska kommentarer.

I november 2015 publicerade Lundberg bland annat en bild på en kvinna och ett barn klädda i heltäckande slöja. De jämställs med skräp och sopor.

 slojaSkärmdump från Facebook


"Bara att inse fakta! Islam och demokrati är inte möjligt! Islam tycks inte kunna vara en privat sak. Islam är jihad och herrefolksdröm.", skriver Lundberg i ett annat inlägg.

Om en våldtäkt skriver Lundberg att det rör sig om ett "politiskt brott". Anledningen är att somalier enligt en rasistisk blogg varit gärningsmännen vid händelsen.

"Gärningsmännen är somalier (enligt vissa eritreaner) Det är alltså återigen ett politiskt brott begått av afrikanska gärningsmän med 7-klöverns och journalistkårens godkännande."


 lofvenSkärmdump från Facebook.


Förutom afrofobi och islamofobi återkommer Lundberg med en hätsk retorik mot journalister och politiker. Vid ett tillfälle lägger han upp en bild på statsminister Stefan Löfven som en fånge skyldig till landsförräderi. På Löfvens bröst sitter en skylt med texten:

"Skyldig till landsförräderi mot det svenska folket".

Vid ett annat tillfälle hänger han ut en polis som uttalat sig i media med texten:

"Folket fiende vill skydda flyktingboenden (ok) men struntar i vanliga IKEA besökare bara för att dessa ofta är vanliga svenskar".

Vid ett flertal tillfällen hetsar även Lundberg mot journalister.

"PK-pack mörkrets journalister ert ansvar är oändligt. BLT, Sydöstran, SVT och andra ljugande journalister, snart stundar skammens tid för er!, skriver han i mars 2015 och länkar till den högerextrema sajten Nyanser.

Han delar återkommande rasideologiskt material, vid ett flertal tillfällen har han spridit bilder från sajten Koling, som är kopplad till fascistiska Nordisk Ungdom. Koling sprider antisemitism och rasideologi. De bilder som Lundberg spridit från Koling häcklar politiker som Mona Sahlin och Gudrun Schyman, med en antimuslimsk utgångspunkt.

En annan bild som Lundberg spridit är "rapefugees not welcome". Sloganen har använts av den antimuslimska rörelsen i Tyskland, men även av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Sverige.

Ville stoppa flyktingbarn från att använda skolentré som andra barn


Bakgrunden till Lundbergs protester mot friskolan Thoren Framtid är att friskolan Start Soft skulle bedriva verksamhet med ett hundratal elever mellan 7 och 15 år i förberedande klasser. Barnen skulle undervisas på tredje våningen i samma byggnad som friskolan. Lundberg och andra föräldrar till elever på Thoren Framtid ville inte att skolans elever skulle dela samma entré och toaletter med de nyanlända eleverna.

Till Sydöstran säger Tomas Lundberg att hans utgångspunkt varit att det kommer att bli "stökigt" på skolan på grund av de nyanlända barnen. Men enligt Anders Lindberg på Aftonbladet skriver Lundberg på Facebook:

"Våra barn på Thoren Framtid ska blandas med osorterade flyktingar. Vi vet ju att det räcker med en för att förstöra allt."

Friskolan Thoren Framtid rapporteras ha böjt sig för kritiken och sett till att entréerna skulle hållas separata. Men i ett pressmeddelande dementerar friskolan att den skulle ha lyssnat på rasistiska protester utan hänvisar sitt beslut till arbetsmiljön och risk för trängsel.

Jan-Erik Wildros (S), andre vice ordförande i utbildningsnämnden säger till Sydöstran att skolan infört en ren "apartheid".
Elias Tuffaha, Daniel Vergara

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro